Főoldal > EGÉSZSÉG > A melanomán kívül is léteznek durva bőrdaganatok!

A melanomán kívül is léteznek durva bőrdaganatok!

anyajegyanyajegyszűrésbetegségbőrbőrdaganatdaganategészségmelanomapigmentrák
0

Írta:

Igaz, hogy a festéksejtekből kiinduló melanoma malignum a legismertebb és egyben a legagresszívebb bőrdaganat, azonban a rosszindulatú bőrdaganatoknak ezen kívül több típusa is létezik.

Ezek azért is jelentenek veszélyt, mert könnyen összetéveszthetők apróbb sérülések nyomaival, vagy pigmentfoltokkal, így szűrővizsgálat nélkül felismerésükre már csak a szövődmények megjelenésekor kerül sor.

Nem pigmentált rosszindulatú bőrdaganatok veszélyes formái 

A melanomáról sokat lehet hallani és olvasni is, egyre többen vannak, akik már azt is tudják, hogy nemcsak az anyajegyeiken tapasztalt elváltozások jelentenek veszélyt, hanem bárhol a bőrön megjelenhetnek daganatra utaló tünetek – számolt be tapasztalatairól dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász, az Anyajegyszűrkő Központ orvosa. Amíg azonban egy észrevehetően megnőtt, esetleg kisebesedett vagy újonnan keletkezett anyajegy miatt rövid időn belül orvoshoz fordulnak a betegek, a kevésbé látványos, laikusok számára talán nem feltűnő elváltozások sokáig lappanghatnak. Pedig ezek az ártalmatlannak tűnő jelek is komoly kórképeket jelezhetnek.

Bazalióma 

– élet során ismétlődően elszenvedett, nagydózisú UV sugárzás okozza,
napnak kitett bőrterületen jelenik meg
– lassan növekvő, kisebesedő gyöngyházfényű folt vagy növedék
– gyakran nem gyógyuló „seb” formájában észlelik
– ha kezeletlen marad, kifekélyesedhet és roncsolja a mélyebb szöveteket
– kezelést követően kiújulhat
– általában nem ad áttétet

Napfény okozta (aktinikus) keratózis

– rákmegelőző állapot,
– élet során a hosszú ideig fennálló napártalom okozza
– főként a napnak kitett testrészeken fordul elő –  hajas fejbőr hajhiányos területein, füleken, orron, orcákon, dekoltázs területén, kézfejeken, felkarokon
– érdes, durva felszínű, hámló vörös foltként jelentkezik,
– kezeletlen esetben laphámrák alakulhat ki belőle

41442562 - health problem. young woman scratching her itchy arm with allergy rash

 

Laphámrák (spinalioma)

– aktinikus keratosisból fejlődhet ki
– a melanomával szemben a kialakulásának kockázatát nem a leégés, hanem a rendszeresen napon eltöltött hosszú idő növeli meg,
– főként a napnak kitett testrészeken fordul elő,
– erősen hámló, gyulladtnak tűnő képződmény, nem gyógyuló seb látszatát kelti, mely  kifekélyesedhet, váladékozhat. Felszínén vaskos pörk jelenhet meg, felszíne vérzékennyé válhat.
– immungyenge állapotban gyakori
– belső szervekbe áttétet adhat

Biztonságot csak az évente elvégzett szűrővizsgálat ad

Ma már senkinek sem kell találgatnia, hogy a bőrén tapasztalt elváltozás ártalmatlan tünet, vagy esetleg valamilyen komoly betegséget jelez. Évente egyszer mindenkinek érdemes anyajegy szűrésen részt venni, ahol a szakember a teljes testfelületet átvizsgálja. A teljes testtérképes anyajegyszűrés kettős biztonságot nyújt: a vizsgálatot végző orvos munkáját egy olyan szoftver is segíti, amely képes az újonnan megjelenő  elváltozásokat jelezni a korábbi dokumentált állapothoz képest. Az anyajegyek vizsgálatában tapasztalt szakember így a teljes testfelületet tudja átvizsgálni, a gyanús elváltozásokról pedig egyesével video-dermatoszkópos képet készíteni, ami lehetővé teszi az egyes léziók részletes összehasonlítását a kontrollvizsgálatok során.  A rendszeresen elvégzett szűrővizsgálat azért fontos, mert ha az elváltozásokat korai stádiumban felismerik, eltávolításuk után nagyobb eséllyel érhető el teljes gyógyulás.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X