Főoldal > EGÉSZSÉG > 6+1 szuper immunerősítő tipp

6+1 szuper immunerősítő tipp

betegségegészséggyógyulásimmunerősítésimmunrendszerinfluenzamegfázásnáthatél
0

Írta:

Tippjeinkkel felturbózhatod az immunrendszeredet, és nyelvet ölthetsz a jeges hónapokra.

 

1. Pótold a D-vitamint

Télen nem elég, hogy hideg van, ráadásul szürkeség uralkodik. Ilyenkor nem éri elég napfény a bőrödet, ezért a D-vitamin pótlásáról külön gondoskodnod kell. Érdemes D-vitamin készítményt szedned a téli hónapokban, a napi ajánlott adag 2000 NE (nemzetközi egység), gyerekeknek 1000 NE. A D-vitamin megtalálható a májban, tejben, tejtermékekben, margarinokban, tengeri halakban és a csonthéjas gyümölcsökben is, ha pedig kisüt a nap, akkor irány a szabad levegő és jöhet az arcnapoztatás.

2. Ne hanyagold el a mozgást

Csak azért, mert hideg van, nem kell az egész napot a négy fal között tölteni. Tanulmányok bizonyítják, hogy az otthon gubbasztó „penészvirágok” hamarabb lesznek betegek, mint azok, akik rendszeresen sportolnak. Télen is hív a természet, mehetsz túrázni, síelni, szánkózni, és korcsolyázni. Ráadásul, ha utána még egy fél órát a szaunában izzadsz, garantáltan feltöltöd a tested lemerült aksiját.

3. Meditálj

Vizsgálatok hangoztatják, hogy a nyugodt, pihentető alvás mellett még a meditáció is jó hatással van az immunrendszerre. Segít a stressz legyőzésében, rendszeres gyakorlásával elkerülheted a téli levertséget és fáradtságot, ráadásul vérnyomáscsökkentő hatása is van. Ha nem szoktál meditálni, elég, ha naponta 2-3 alkalommal egy kicsit elcsendesedsz, és lehunyt szemmel befelé fordulsz és ellazulsz. Bekapcsolhatsz halkan meditatív zenét is, lelassítja majd a gondolataidat.

immuner2.jpg ()

4. Vigyél be természetes antibiotikumokat

A bevásárlókosaradban landoljon minél több fertőzésgátló hatású zöldség és növény,  amelyek kiválóan védenek a hűvösebb időszak vírusai ellen. Jöhetnek a hagymafélék, a csípős, mustárolaj-tartalmú zöldségek (retek, torma, mustár), és a méhecskéknek köszönhető vitaminbombák (propolisz, virágpor, méz, méhpempő).

5. Egyél tejsavbaktériumokat

Legnagyobb immunszervünk a bélrendszer, melynek épségéről a tejsavbaktériumok rendszeres fogyasztásával gondoskodsz. Egyél minél többször joghurtot, kefirt, különféle  kombucha készítményeket, tejsavas erjesztésű savanyított zöldségeket, kovászos uborkát, savanyú káposztát.

6. Jöhet a hideg-meleg zuhany

A legjobb ébresztő, ha reggelente váltózuhannyal kezded a napot. Indíts meleggel, majd válts langyosra, majd hidegre, folytasd váltakozva, végül hűvössel fejezd be. Ez az öt perces tusolás karbantartja az ereidet, hiszen ritmusosan összehúzza-kitágítja őket. Ezáltal javítja a vérellátást, átmelegíti a tested, és fitten tartja az immunrendszeredet.

7. Próbáld ki az echinacea-t, mert igazi a csodaszer

Echinacea, azaz a kasvirág a legjobb természetes fertőzésgátló: véd a baktériumok, vírusok, gombák és egyéb kórokozó mikrobák ellen. Az immunrendszeredre serkentő hatással bír. Szedése segíthet megelőzni a két leggyakoribb vírusos fertőzést: a náthát és az influenzát. A legteljesebben akkor fejti ki hatását, ha már a betegség első tüneteinél elkezded szedni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X