Főoldal > EGÉSZSÉG > Álmatlanság? Itt a 4 leghatékonyabb megoldás

Álmatlanság? Itt a 4 leghatékonyabb megoldás

álmatlanságálmosalvásegészséginszomniapihenés
0

Írta:

Számtalan ember küzd alvási gondokkal, ha te is egy vagy közülük, mielőtt a pirulákhoz és segédeszközökhöz folyamodnál, érdemes lehet a végére járni annak, hogy mi okozhatja a gondot. A folyamatos stressz, az egészségtelen életmód, betegségek egyaránt felelősek lehetnek a problémáért, azért, hogy ne csupán tüneti kezelést végezz, először járj utána, nincs-e valamilyen háttérprobléma, ami az álmatlanságot okozza.

Először fókuszálj az életviteledre, próbáld megoldani a magánéleti problémáidat, és ha ezután is fennáll az álmatlanság, fordulj szakemberhez. Addig is mutatunk pár alvássegítőt, ami jól jöhet a nehéz éjszakákon.

1. Kamilla

Ez a régóta ismert gyógynövényi igazi jolly joker, hiszen remek gyulladáscsökkentő, szívbarát és a bőrproblémákat is remekül kezeli. Egy friss kutatás során pedig arra is felfigyeltek a kutatók, hogy fájdalomcsillapító hatása is van a kamillának. Alváskönnyítő hatása a benne lévő flavonoidnak köszönhető, az apigeninnek. A kamillatea ezáltal az összetevő által nyugtatja le az idegrendszert. Az apigenin egyébként ételekben is megtalálható, de a kamillában és a belőle készült teában igen koncentráltan, ezért lesz remek lefekvés előtti választás a kamillatea.

2. Kava kava

A kava kava tulajdonképpen egy nemzeti ital Fiji szigetén, ami nyugtató hatásáról ismert. Egy 2004-es tanulmányból kiderül, hogy a 300 mg kava kava javítja a jókedvet és a kognitív funkciókat. A legfontosabb alvássegítő adatok szerint a kava kava az alvás minőségét és csökkenti az alvásra szükséges időt lerövidíti. Szintén remek lefekvés előtti teát készíthetsz belőle.

49039164 - female lying on bed and closing her ears with pillow.

3. Valeriana

Tradicionális alvássegítő gyógynövény, az eddigi 3 közül a legerősebb, biztosan hallottál már róla. Olyan embereknél is képes azonnali hatást kiváltani, akiknek az életmódja nem teszi lehetővé, hogy mindig egy időpontban menjenek aludni. Ha teát szeretnél belőle készíteni, körülbelül 1 teáskanál (2-3 gramm) szárított valeriana gyökeret adj a forró vízhez, hagyd ázni 5-10 percig, majd élvezd.

4. 5-HTP,GABA és L-triptofán

Azért egyszerre tárgyaljuk a három vegyi anyagot, mert az előző hárommal szemben nem természet adta készítményekről van szó. De ezek az anyagok is hasznosak lehetnek, ha feszült vagy és nehezedre esik az éjszakai pihenés. Az 5-HTP a szerotonin (az alvást is segítő hormon) előanyaga, napi 200-400 milligramm serkenteni tudja a szerotonin termelést, de lehet, hogy 6-12 hét szükséges ahhoz, hogy érezd a szer hatását. A GABA gátolja az agyban fellépő serkentő vegyi anyagok áramlását, ezáltal nyugtató hatású, ebből 500 mg az esti adag. Az L-triptofán valójában az 5-HTP prekurzora, vagyis az 5-HTP előállítását segíti elő. Remek kiegészítő lehet a mindennapokban, a legideálisabb lefekvés előtt 90 perccel bevenni.

A fenti négy alvássegítő befolyásolhatja az emberek mindennapjait, ezért óvatosan, az orvosoddal konzultálva alkalmazd őket. Nincs olyan szer, ami mindenkinek a tökéletesen hatna, ezért ne aggódj, ha valami nálad nem használ. A legfontosabb azonban minden esetben az, hogy először a saját testi és szellemi egyensúlyodról gondoskodj egészséges ételekkel, testmozgással, nyugodt magánélettel. Ha ez bekövetkezik, elképzelhető, hogy magától megoldódik a problémád.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X