Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 dolog, ami ébren tarthat éjjel

8 dolog, ami ébren tarthat éjjel

alvásalvászavarenergiafáradtságpihenés
0

Írta:

Nem tudsz aludni éjszaka? Ezek a dolgok okozhatják az alvászavarod!

Fájdalom

Egy amerikai vizsgálat szerint a lakosság 15 százaléka szenved valamilyen krónikus fájdalomban, kétharmaduknak pedig emiatt rendszeresen alvászavarai vannak. Hátfájás, fejfájás, ízületi fájdalmak – ezek a leggyakoribb gondok, amelyek előfordulnak, ezek következtében pedig a páciensek kialvatlanok, nyűgösek, és fáradtak.

Mentális betegségek és stressz

Az álmatlanságnak egyszerre tünete és oka a depresszió és a szorongás. A stresszes helyzetek és események, mint például a pénzügyi gondok, munkahelyi vagy családi problémák sokszor okoznak álmatlan éjszakákat. Ha a fáradtság, és a fáradtság miatt fokozódó stressz, valamint az emberen eluralkodó rossz érzések sokasodnak, az könnyen hosszú távú alvásproblémához vezethet.

Horkolás

Akár te horkolsz, akár a partnered, egyikőtök álmának sem tesz jót! A horkolás ugyanis egészségügyi problémák okozója lehet, és persze jelezni is képes azokat. Bizonyos esetekben a horkolás egyik tünete az alvási apnoe-nak, azaz az alvás alatt periódikusan kialakuló, kórosan hosszú légzésszüneteknek, a szívbetegségeknek, a magas vérnyomásnak, és a stroke-nak is. A horkolás lehet túlsúly következménye is, így ha a kedvesed horkol, és van egy kis pocakja is, lehet, hogy egy kis testmozgás segít.

Jet leg

A hosszú utazások során az időzónák miatti időeltolódás megzavarhatja a szervezet belső óráját. Az agy szerint akkor kell aludni, amikor sötét van, és akkor légy ébren, amikor nappal van. A szervezetnek általában három napra van szüksége az átálláshoz, a fény és a sötétség ütemének módosulásához, ám ha az ember ide-oda röpköd az időzónák, a nappalok és az éjszakák között, az krónikus alvászavarhoz vezethet.

Váltott műszakban végzett munka

A hol éjjel, hol nappal dolgozókra gyakran jellemző az alvászavar, hiszen össze-vissza fekszenek le aludni, valamint nappal a fények és a zajok miatt nem tudják megfelelően kipihenni magukat. A szervezet cirkadián ritmusa az ilyen műszakok miatt felborulhat, ennek következtében csökken a szerotonin, és az alvást szabályozó hormonok szintje a központi idegrendszerben.

Hormonális változások

A menopauza, a menstruáció, és a terhesség gyakori forrása az alvászavarnak a nők körében. A hőhullámok, a megduzzadt mellek, és a gyakori vizeletürítési inger miatt gyakran megszakad a nyugodt alvás folyamata, amely akár néhány nap alatt krónikus kialvatlansághoz vezethet a hormonok sújtotta nőknél.

Betegségek

Gyakran előfordul, hogy egészségügyi okok miatt vannak alvási nehézségeink. A tüdőbetegségek, az asztma például zavarhatják a nyugodt alvást, hiszen légszomj, légzési nehézségek, zihálás nehezítheti a pihenést. A szívelégtelenségben szenvedőknél is előfordulnak alvási zavarok a légzési nehézségek miatt, valamint a Parkinson-kór, és más idegrendszeri betegségek mellékhatásaként is jelentkezhetnek alvásproblémák.

Gyógyszerek

A vényköteles gyógyszerek szedése lehetséges mellékhatásként megzavarhatja az alvást, különösen akkor, ha lefekvés előtt, vagy nagyon dózisban szedik őket. Ha azt tapasztalod, hogy a beszedett gyógyszer hatására változik az alvásod, konzultálj a kezelőorvosoddal.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X