Főoldal > EGÉSZSÉG > Vedd komolyan a vérzészavarokat!

Vedd komolyan a vérzészavarokat!

egészségméhmenstruációmenzesznőgyógyászvérzésvérzészavar
0

Írta:

Számos olyan menstruációs probléma létezik, amelyeknek nem tulajdonítunk túl nagy jelentőséget, holott ezeket a zavarokat nem volna szabad figyelmen kívül hagyni, mert akár súlyosabb gondot is jelezhetnek. Ezzel a hat tünettel mindenképpen forduljunk szülész-nőgyógyász szakorvoshoz!

 

1. Kimaradó menstruáció

Ha kétszer, vagy többször is kimarad a havi vérzésünk, miközben biztosan tudjuk, hogy nem vagyunk várandósak, az hormonális zavarokra, pajzsmirigyproblémákra, a túlzásba vitt edzésre vagy diétázásra, nagy stresszre, vagy akár a korai menopauzára is felhívhatja a figyelmet. Menstruáció nélkül a méhnyálkahártya túlságosan megvastagodhat, és a sejtek szabálytalan osztódása akár rákmegelőző állapottá is fajulhat. – A hagyományos nőgyógyászati kismedencei áttapintás és hüvelyi ultrahangos vizsgálaton túlmenően az orvos vérvételt is elrendelhet a gyulladásos paraméterek és a hormonszintek ellenőrzésére, valamint esetleges pajzsmirigyproblémák, a policisztás ovárium-szindróma vagy a korai menopauza kizárására – mondja dr. Palczert Miklós szülész-nőgyógyász szakorvos.

– Amennyiben a terhesség lehetősége felmerül, akkor már a várható menstruáció két hetes késésénél érdemes szakemberhez fordulni, lehetőleg az otthon is könnyen elvégezhető terhességi teszt eredményével – tanácsolja a szakértő, aki a veszélyekre is figyelmeztet. – Ha esetleg méhen kívüli terhesség áll fenn, életveszélyes lehet a 2. és 3. menstruáció kimaradását megvárni, 4-8 hét alatt ugyanis a méhen kívüli terhesség megrepedhet és az életet veszélyeztető állapot is kialakulhat. Ha pedig nem kívánt terhességről van szó, szintén nem érdemes várni, hiszen a terhesség megszakítására – amennyiben így dönt a várandós nő – csak korlátozott ideig van lehetőség.

2. Hirtelen fellépő, intenzív vagy egyre rosszabbodó görcsök

A fájdalmas menstruáció az endometriózis jele is lehet: ilyenkor a méhet kibélelő nyálkahártya (endometrium) a méhen kívül is megjelenik, és jelentős kismedencei fájdalmat és vérzészavart okozhat. – A tünetek menopauza előtt bármikor megjelenhetnek, de az endometriózissal diagnosztizált nők többsége már fiatal korától fájdalmasnak ítéli meg a menstruációját – magyarázza dr. Palczert Miklós.

3. Pecsételő vérzés

Ha két menstruáció között gyenge vérzés jelenik meg, az cisztára, méhpolipra, jóindulatú daganatra (pl. mióma) vagy fertőzésre is utalhat, sőt, akár rákmegelőző állapot tünete is lehet, így mindenképp orvosi vizsgálat szükséges.

49077867 - feminine hygiene - beauty treatment

4. Erős vérzés vagy 10 napnál hosszabb menstruáció

Ha egy óra alatt átázik egy vastag betét vagy tampon, akkor erős vérzésről beszélhetünk, ami többek között jóindulatú daganat, polip vagy adenomiózis jele lehet – ez utóbbi esetben a méhnyálkahártya belenő a méhfalba. A túlságosan erős menstruáció vérszegénységet is előidézhet.

5. Erős PMS-tünetek

Amikor az olyan tünetek, mint a menstruáció előtti evésrohamok, hangulatváltozások, sírós hangulat, szorongás, indokolatlan dühkitörés és a kontrollvesztettség érzése a menstruáció előtti egy hétben bármikor megjelennek, majd egyre rosszabbodnak, végül pedig a vérzés kezdetekor enyhülnek, premenstruációs szindrómáról beszélünk. Ha viszont ezek a kellemetlenségek túlságosan erősek, lehet, hogy nem egyszerű PMS-ről, hanem premenstruációs diszfóriás zavarról van szó, ami már gyógyszeres kezelést igényel.

6. Krónikus betegségek rosszabbodó tünetekkel

A hormonális ingadozásoknak köszönhetően számos krónikus betegség, köztük a cukorbetegség, depresszió, asztma, irritábilisbél-szindróma (IBS) vagy a sokízületi gyulladás és egyéb autoimmun betegségek tünetei felerősödhetnek. – Ilyenkor könnyen lehet, hogy az érintett időszakban emelni kell a gyógyszeradagon az alapbetegség kezelőorvosának bevonásával – tanácsolja szakértőnk.

Fotó: 123RF
Szöveg: Nők Lapja Egészség


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X