Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 csodás hatás, amit nem tudtál a gyömbérről

5 csodás hatás, amit nem tudtál a gyömbérről

anyagcsereegészségemésztésfogyásfűszergyömbértea
0

Írta:

Egyszerre gyógynövény és fűszer a gyömbér, használd gyakran!

Nem csak fűszer, de gyógynövény is, vagy fordítva. Ki így ismeri a gyömbért, ki úgy, de egy biztos: ismerni kell! Sok betegség kezelésére alkalmazható és még a súlycsökkentésben is a segítségedre lesz.

1. Nélkülözhetetlen vitaminforrás

A világ sok részén orvosságként tartják számon, sőt a jelzőkkel sem fukarkodnak, mert Kínában úgy tartják: csodákat művel az emberi szervezettel. A gyömbér gazdag A-, C-, E-, B-komplex vitaminforrás, ezen kívül sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz. Remek görcsoldó, gombaölő, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és antibakteriális hatása van.

2. Féken tartja a cukorbetegséget

A gyömbér segítségével nagyban csökkenthetők a cukorbetegséggel kapcsolatos egészségügyi komplikációk. Ez annak köszönhető, hogy csökkentheti a vércukorszintet és növelheti az inzulin és a cukorbetegség kezelésében használt más orvosságok hatékonyságát. Ajánlatos minden reggel felkelés után egy evőkanál gyömbérlevet egy pohár vízbe keverni, és meginni, így tudod szabályozni a vércukorszintedet.

3. Megelőzi a megfázást és az influenzát

Antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, sőt nemcsak felturbózza azt, de természetes gyógyszerként használhatod a megfázás és az influenza kezelésére. A benne található antivirális, méregtelenítő és gombaölő hatások érvényesülnek, így természetes úton méregtelenítheted a szervezeted. Jobb közérzetet biztosít és felgyorsítja a gyógyulás folyamatát. A gyömbér természetes fájdalomcsillapító, ezért a torok fájdalmára vagy irritációjára is gyógyír. Sőt, a köhögés csillapítására is használható, főleg megfázás esetén. A gyömbér csípős hatása segít megtisztítani a tüdőt a felgyülemlett nyálkától, amely a köhögés okozója lehet.

4. Megnyugtatja a gyomrot

Szélhajtó tulajdonsága nagy segítség lehet a felkavart gyomor megnyugtatásában is, ráadásul ellazítja az emésztőrendszer izmait is, ezzel megelőzve a felpuffadást. Ha gyomorrontással küzdesz akkor is remek megoldás, ha elrágcsálsz egy kevés gyömbért. Élénkít és javítja a vérkeringést is, valamint csökkenti a vérnyomást, és elmulasztja a hányingert.

5. Fogyasztó hatása is van

Ahogy a legtöbb csípős zöldség, fűszer, úgy a gyömbér is fogyaszt. Csípős vegyületei nemcsak a nyálelválasztást, de a gyomor- és epeváladék kiválasztását is fokozzák, így jelentősen serkentik az anyagcsere-folyamatokat. Ez a csípősség fokozza a bélműködést is, a salakanyagok kevésbé tudnak lerakódni, ezáltal hamarabb megszabadul a szervezted a felesleges dolgoktól. Ezek a tulajdonságok pedig oda vezetnek, hogy a gyömbér nélkülözhetetlen társad lesz a diétában. Csak szokd meg az ízét!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X