Főoldal > EGÉSZSÉG > 3 intő jel, hogy dehidratált vagy

3 intő jel, hogy dehidratált vagy

egészségfolyadékfolyadékfogyasztáshidratációitalivásvíz
0

Írta:

Kérdezd meg bármelyik fitnesz szakértőt, hogy melyik a leggyakrabban elkövetett edzés-baki, valószínűleg mindegyik azonnal rávágja, hogy a dehidratáltság. Sőt, nemcsak baki, hanem valódi gyilkos!

A testmozgáshoz még több folyadékbevitelre van szükség, és bár igazi wellness lány vagy, valószínűleg te is beleestél a csapdába, és nem iszol eleget. Hogy ennek mi az oka? Ez azért van, mert nem egyszerű felismerni a dehidratáltságot. Hogy elkerüld ezt az igen komoly problémát, ismerd fel idejében a jeleket és gondoskodj a megfelelő folyadékpótlásról.

1. jel: Fejfájás gyötör

Hacsak nem kortyolsz vizet napi 24 órában, a tested folyamatosan folyadékot veszít. Mindez azt is jelenti, hogy folyamatosan távoznak a szervezetből az olyan nélkülözhetetlen sók, mint a nátrium és a kálium, hiszen ezeket is tartalmazza az a folyadék, amit a nap során elvesztesz. Nem is gondolnád, de a sóveszteség képes megváltoztatni a vér kémiai összetételét. Az agy kifejezetten érzékeny erre a változásra, és ez az érzékenység váltja ki a fejfájást. Gondoltad, hogy a fejfájás úgy lesz egyre kínzóbb, ahogy egyre több vizet veszít a szervezeted? Minél több víz távozik a testből, annál inkább csökken a vér mennyisége is, ami kevesebb oxigén áramlását eredményezi az agyban. Ennek a hatására a vérerek kitágulnak, így a fejfájásod jelentősen felerősödik. Mielőtt újra a frontokra fognád, ne felejtsd pótolni az elvesztett folyadékot még a tünet jelentkezése előtt!

hidrat2.jpg ()

2. jel: A vizeleted túl sárga (esetleg már barnás)

Furcsán hangzik? Pedig igaz! A vizeleted ugyanis túlkoncentrált felesleg. Amikor teljesen hidratált a szervezet, a kiválasztott vizelet könnyen kiöblítődik. Azonban, ha a test nem tartalmaz elég vizet, akkor a kiválasztott felesleg nem távozik könnyen, azaz bent ragad, és ilyenkor sötétebb színe van.

3. jel: Székrekedéssel küzdesz

Sajnos ez sem vicc, az ok pedig igen hasonló az előzőhöz. A víz segít, hogy a kiválasztott szükségtelen anyagok áthaladjanak a vastagbélen és távozzanak a szervezetből. Azonban, ha nincs elegendő folyadék, akkor a szervezet nem lesz képes a nem kellő anyagot olyan hatékonyan mozgatni, azaz székrekedéshez vezet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X