Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért fontos a kardiológiai kivizsgálás vesebetegeknek

Ezért fontos a kardiológiai kivizsgálás vesebetegeknek

kardiológiakezelésszívszív- és érrendszervesevesebajvesebetegségvizsgálat
0

Írta:

Minden vesebetegnek tisztában kell lennie azzal, hogy a beszűkült vesefunkciók több mint tízszeresére növelik az idő előtt bekövetkező szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázatát. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a rendszeres vizsgálatok jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Hogyan hat egymásra a vese és a szív működése?

Különösen a vesebetegeknek és a családjuknak érdemes tisztán látni, hogy a vesék működése hatással van a szív munkájára is. Mert hogy a vesék létfontosságú szerepet játszanak az anyagcsere során keletkező salakanyagok kiválasztásában, a testből való kiürítésében, egyes hormonok termelésében, a testnedvek összetételének kialakításában.

A vese a keringési rendszer létfontosságú részeként a szervezetben lévő só- és vízmennyiség szabályozásával biztosítja vérnyomásunk kiegyenlítettségét. Ezért tehát bármilyen fokú vesezavar kedvezőtlenül hat a szív funkcióira. Ugyanakkor a keringési rendszer betegségei is visszahatnak a vese működésére, ugyanis a szív-érrendszeri betegségek amellett, hogy elősegítik a vesebetegség kialakulását, a vesebetegeknél sokszorosára emelik az olyan betegségek kockázatát, mint a szívelégtelenség, a szívinfarktus és a stroke. Mára bebizonyosodott, hogy a krónikus vesebetegség ugyanolyan komoly rizikófaktora a kardiovaszkuláris betegségeknek, mint például a magas vérnyomás és a cukorbetegség.

42063359 - human kidney cross section

Védeni lehet, szűrni szükséges

Jó hír, hogy a vesebetegségeket meglehetősen könnyen ki lehet mutatni, megfelelő életmóddal pedig magunk is befolyásolhatjuk a vesék működését, ezzel pedig az egész szervezetét. Mit tehetünk a vesék védelméért?
– Naponta legalább 2.5 liter folyadékot (főként vizet) kell elkortyolni.
– Vissza kell szorítani a só fogyasztását, hiszen így a szervezet kevesebb vizet fog visszatartani. Ebből a szempontból jóval kevesebb készételt, rágcsálnivalót, füstölt húst, ételízesítőt, gyorséttermi fogást ajánlott fogyasztani.
– Vesebetegeknek az orvos és a dietetikus által összeállított speciális, fehérjeszegény diétát kell tartania.
– Hideg időben feltétlenül melegen kell tartani a lábat és meleg fehérnemű viselése is ajánlott.
– A krónikus vesegyulladásban szenvedőknek kerülniük kell a túlzott fizikai megerőltetést, a versenysportot. 

Több szakorvos együtt segíthet

     Mindenképpen érdemes szakembert felkeresni, ha fény derül a magas vérnyomásra, illetve nem egyértelmű annak eredete, valamint ha nehezen beállítható a vérnyomás. Könnyen lehet, hogy vesebetegség áll a háttérben. Aki nem tud róla, hogy a veséjével bármi probléma lenne, de gyengeséget, hányingert, megváltozott vizelési szokásokat, ödémásodást, nehézlégzést tapasztal, szintén érdemes nefrológust, urológust felkeresnie – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Az ismert vesebetegeknek pedig évente ajánlott a kardiológiai kivizsgálás, hogy meggyőződjünk róla, nem alakult-e ki bármilyen szív- és érrendszeri zavar, nem károsodott-e a szív funkciója, megelőzhessük, vagy szükség esetén mihamarabb kezelhessük a problémát. 

Forrás: Budai Kardioközpont 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X