Főoldal > EGÉSZSÉG > Fáj a könyököd? Golf- vagy teniszkönyök miatt?

Fáj a könyököd? Golf- vagy teniszkönyök miatt?

fájdalomgolfkönyökkönyökkönyökfájdalomteniszkönyök
0

Írta:

A könyök érzékeny testrész, fájdalma akár éjszaka is kínzó panaszokat okozhat. A kivizsgáláskor sokszor derül fény ún. golf- vagy teniszkönyökre, amelyek azonban nem csak a sport miatt alakulhatnak ki. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint a jó hír, hogy van megoldás a kínzó problémára.

Golfkönyök – a dobó mozdulattól is fájhat

A golfkönyök a csuklót a tenyér irányába hajlító izmok túlterhelése miatt jelentkező könyöktáji fájdalom. Elsősorban a könyök belsejében jelentkezik és gyakran alkargyengeség is társul hozzá. Jellemzően a sokszor ismételt monoton dobó, hajlító mozdulatok váltják ki, épp ezért tekinthetők veszélyeztetettnek a golfozók, a tornászok, kézilabdások, nehézatléták, de természetesen nem csak sportolóknál fordulhat elő. A probléma diagnosztizálásakor az orvos dönthet a kezelés jellegéről. Házilag érdemes megpróbálni a fájdalmas terület jegelését, fájdalomcsillapító gyógyszerek szedését, krémek alkalmazását, a szakember pedig helyi gyulladáscsökkentő injekciót adhat. Ritkán, a konzervatív kezelés eredménytelensége esetén szükséges lehet a műtéti megoldás.

13054124 - woman with joint pain and bandage in gym

Teniszkönyök – sport és fizikai munka is okozhatja

A teniszkönyök (vagy lágyrész-reumatizmus) meglehetősen gyakori kórkép a 30-50 közti korosztályban, és – bár a neve ezt sugallja – nem csak teniszezők tapasztalhatják meg. Náluk azért gyakoribb, mert ha valaki nem megfelelő technikával játszik, könnyen kialakulhat a fájdalom, különösen fonákütéseknél, amikor összehúzódnak az alkar izmai. Ennek az az oka, hogy ha a hajlítóizmok a feszítőizmok kárára erősebbek, a tapadási pontnál, ahol az ín a csonthoz rögzül, úgynevezett mikrotraumák keletkeznek. Később állandósulhat ez a gyulladásos állapot. Ennek következtében már a kis izomösszehúzódások, vagyis a kisebb mozdulatok is fájdalmasak lehetnek. Eleinte csak a könyök behajlítása okoz fájdalmat, de később már a csavaró, szorító mozdulatok és az írás is nehézséget okozhatnak, az is előfordul, hogy az érintett az izomgyengeség miatt kiejti a tárgyakat a kezéből. Külsőleg duzzanat is jelentkezhet, ami érintésre nagyon fáj, ilyenkor akár még éjszaka, pihenés közben sem múlik el a fájdalom. A pihentetés ilyenkor szükségszerű, hiszen minden mozdulatot kínzó érzést okozhat.

Sokszor nem elég a pihentetés, a jegelés

     Akut gyulladás esetén természetesen első lépésként pihentetni kell a kart, a jegelés is jót tehet. Ám ha a fájdalom napokig nem enyhül, esetleg romlik, vagy már többedszer tér vissza a probléma – ez a teniszkönyöknél gyakori – mindenképpen el kell menni orvoshoz – ismerteti dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Ezen kívül a kiújulás megelőzésében igen nagy szerepe van a szakember által betanított gyógytornának, ugyanis mind golf-, mind teniszkönyök esetén fontos az alkar izmainak megerősítése és helyes nyújtása.

Ugyanakkor előfordul, hogy mindez nem elég. Jó eredménnyel kezelhetőek az ilyen jellegű problémák a lágyrész hialuron injekcióval, amely a fájdalom forrásánál hat. A csont-ín találkozáshoz bevitt hialuronsav ugyanis csökkenti az alkar feszítő izmainak eredésénél a gyulladást, segíti a gyulladt szövetek regenerációját. Ebben az esetben a lágyrészekhez kifejlesztett speciális biokompatibilis hialuronsavat használunk, ami különösen hatásos. Szintén jó eredmény érhető el az ugyancsak injekciókúraként alkalmazható orvosi kollagén terápiával, illetve hosszabb távon a szúrással nem járó lökéshullám terápiával, amelyek egymással is kombinálhatók. Azoknál a betegeknél pedig, akiknél valóban a sporttevékenység következtében alakult ki a sportártalom, fontos, hogy edzőtől, mozgásterapeutától megtanulják a helyesen kivitelezett mozdulatokat, és ha szükséges, megfelelő sportfelszerelést szerezzenek be.

Forrás: Budai Fájdalomközpont 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X