Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezt jelentik a naptejen lévő SPF számok

Ezt jelentik a naptejen lévő SPF számok

fényvédelemnapozásnaptejnapvédelemnyárspf
0

Írta:

Tudtad, hogy 3 emberből 2 nem tudja a naptejes tubusokon lévő SPF számok igazi jelentését?

Az SPF az angol ’sun protection factor’ rövidítése, mely magyarul annyit tesz: napvédő skála. Ez a védőréteg rengeteg krémben, spray-ben és hidratálóban is megtalálható, a legtöbbször mégis csak nyáron, a strandolás alatt figyelünk fel rá.

Az bizonyára mindenki számára nyilvánvaló, hogy minél erősebb számú naptejet vásárolunk magunknak, annál nagyobb védelmet biztosítunk vele a bőrünknek (például egy 15 faktorszámú naptej közel sem véd úgy, mint egy SPF 50 krém) – azt azonban sokan nem tudják, hogy a számoknak ennél összetettebb jelentésük is van!

Egy normál bőrű embernek például átlagosan 20 percre van szüksége ahhoz, hogy a legnagyobb napsütésben (11 és 15 óra között) leégjen – amennyiben viszont SPF 15-ös krémmel kened be magad, 15 ×-ször több ideig tartózkodhatsz a napon – ez nagyjából 15 × 20 perc, azaz 5 óra!

Természetesen, ha az átlagosnál érzékenyebb a bőröd, akkor 10 perc is elég lehet a leégéshez – ekkor a szorzó első változóját változtasd meg a használni kívánt naptej SPF számával.

Például egy különösen érzékeny bőrű ember 10 × 50 percig, azaz kicsivel több, mint 8 órát tartózkodhat a napon anélkül, hogy a bőre megpirulna!

A végeredményt azonban ekkor sem érdemes készpénznek venni, hiszen a víz, a nap erőssége és a strandruhák viselése könnyen befolyásolhatja, hogy mennyi ideig is véd az általunk használt naptej.

Amennyiben te sem tudtad a SPF számok igazi jelentését, oszd meg a cikket a barátaiddal!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X