Főoldal > EGÉSZSÉG > Bedagadt láb trombózis után: mit tehetsz?

Bedagadt láb trombózis után: mit tehetsz?

duzzadásfájdalomgyógyuláslábtrombózis
0

Írta:

Trombózis után bedagadt a betegségben érintett lábam, mi a teendő? Kérdezte olvasónk. Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász, klinikai farmakológus, a Trombózisközpont orvosa válaszolt.

Leggyakrabban a második és azt követő trombózis oka mindig az első. Amennyiben az első trombózis alkalmával a vénabillentyűk tönkrementek, akkor  – alvadásgátlás nélkül, és egyéb rizikófaktorok fennállása esetén – mindig kialakulhat újabb trombózis.

A kezelés legfőbb célja – amennyiben volt már trombózisa – a további vérrögök kialakulásának megelőzése, illetve a folyamatos megfigyelés, ha hajlama mutatkozik a trombózis kialakulására, gondolva a családban előforduló korábbi betegségekre, amelyek kideríthetőek különböző vizsgálatokkal.

Két szakasza van a kezelésnek: akut és tartós

Az akut szakaszban kórházi ellátás szükséges vérhígítók és egyéb gyógyszerek megfelelő arányú alkalmazásával, szigorú ágynyugalom mellett. A kórházi ellátás után történik a megfelelő gyógyszeres terápia megtervezése, beállítása szoros szakorvosi kontroll mellett. Személyre szabott gyógyszerezési terápiával minimalizálható az újbóli rögképződés – mondja Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

A kezelés akut szakaszának elhagyásával, az életmódprogramban való részvétellel jelentősen csökkentheti a trombózis kialakulásának veszélyét, megelőzheti a súlyos szövődményeket. Kifejezetten ajánlott ilyenkor az alsó végtag izmainak mozgása, az úgynevezett izompumpa ugyanis nagyon fontos: javítja a keringést és segít a trombózis visszatérésének megelőzésében.

60240765 - hair removal concept. closeup of beautiful woman's hand with natural manicure touching sexy long legs. young female touching her perfect hairless smooth soft and silky skin. beauty body care concept

Nem mindegy, hogy mikor, mit, és hogyan végez a beteg!

A sport megterhelheti a lábát, sérülést okozhat. A sérülés miatt pedig könnyebben kialakulhat vérrög, főként az alsó végtagokban – figyelmeztet a professzor.

– Hasznos lehet például a futás, gyaloglás, úszás, tenisz, squash vagy a pingpong.

– A terhelést ajánlatos igen fokozatosan végezni, kezdetben pár kilométer séta, majd kocogás következzen.

– Figyelembe véve társadalmunkat, heti 2-3 x 1-1,5 óra lenne az optimális.

Fontos tanács! Amennyiben a lábban hirtelen jelentkező duzzanatot, dagadást, esetleg kipirosodást, fájdalmat észlel, azonnal forduljon orvoshoz!

Forrás: Trombózisközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X