Főoldal > EGÉSZSÉG > Fantasztikus fűszernövény: ízesíts kaporral

Fantasztikus fűszernövény: ízesíts kaporral

álmatlanságantibakteriálisegészségétkezésfűszerfűszernövényhányingerkapor
0

Írta:

A kapor nem csak a túrós lepénybe való, ízesíthetjük vele salátáinkat, mártásainkat, de ízvilága halas, gombás, tojásos ételekhez is remekül passzol. Érdemes sokat használni a konyhában, hiszen igazi szuperfűszer, és rengeteg pozitív egészségre gyakorolt hatása ismert.

Vízhajtó

A felgyülemlett víz sokak számára okoz kellemetlenséget, különösen a nyári hónapokban. Gyógyszer mellékhatásaként is előfordulhat, hogy a szervezet visszatartja a vizet, de kismamák is szenvednek a vizesedéstől. A kapor vízhajtó hatása miatt a mérleg is kevesebbet fog mutatni, nem beszélve egészségvédő hatásáról.

Segít az emésztési problémák leküzdésében

A kaprot már az ókori népek is előszeretettel használták gyomorpanaszok enyhítésére. A nehezebb ételek okozta haspuffadást és más emésztési panaszokat is képes enyhíteni ez a csodás fűszernövény. Érdemes rágcsálni belőle egy keveset minden zsírosabb, fűszerekben gazdagabb étkezés után, amelyek kellemetlen teltségérzetet okozhatnak.

Álmatlanság ellen

Az álmatlanság sokakat érintő tünet, és szinte az élet minden területére negatívan hat. Kialvatlanul nem tudunk koncentrálni a feladatainkra, ezáltal csökken a munkavégzés hatékonysága, ingerültebbek, rosszkedvűek leszünk, és még a súlyunkra is negatívan hat a rossz alvásminőség. Aki hasonló problémával küzd, esténként érdemes kapros ételeket fogyasztania, és könnyebben, mélyebben zuhan majd álomba.

60031775 - bunch of green dill tied with a rope on a tree stump

Megszünteti a hányingert

A hányinger különböző gyógyszeres kezelések, hormonális változások, terhesség kezdeti szakaszának kísérője lehet. A kellemetlen tünetet érdemes megelőzni, gyógynövényekkel enyhíteni. Aki gyakran küzd hányingerrel, jó, ha mindig tart otthon egy-egy adag kaprot, ugyanis nem csak enyhíteni képes a panaszokon, de nagyon gyakran teljesen el is mulasztja azokat.

Antibakteriális hatású

A kapor antibakteriális hatása a fokhagymához hasonló, így különböző betegségek, fertőzések kezelésére is kiváló, de akár a sebgyógyulást is felgyorsíthatja. Megelőzésképp is alkalmazhatjuk például a tipikus nyári strandfertőzések elkerülése érdekében, de a már kialakult problémát is enyhítheti.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X