Főoldal > EGÉSZSÉG > Így szedd a pajzsmirigy gyógyszert nyáron

Így szedd a pajzsmirigy gyógyszert nyáron

egészséggyógyszergyógyuláshormonnyárpajzsmirigypajzsmirigy gyógyszer
0

Írta:

Amennyiben nyaralásra vagy hétvégi kiruccanásra készülsz, ellenőrizd, hogy elegendő lesz-e a hazaérkezés utáni napokra is a pajzsmirigy gyógyszer. Ha nem, írass fel elegendő mennyiséget, és konzultálj orvosával az utazás terveiről.

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondja el a legfontosabbakat.

A kánikulát gyakran még az egészségesek sem viselik jól, hát még a pajzsmirigybetegek. Felerősödhetnek a tünetek, főleg a túlműködésben szenvedőknél, hiszen náluk gyakran jelentkezik fokozott verejtékezés, álmatlanság, és nehezen vészelik át a meleget. Az is előfordulhat, hogy nyáron túlműködésbe megy át az alulműködés, így a dózis csökkentése indokolt. Erről mindenképpen konzultálj orvosoddal!

– Kerüld a tűző napot és ha kell, tegyél magadra hideg vizes borogatást!

– Fogyassz napi minimum 2 liter folyadékot.

Fokozottan figyelj a gyógyszereidre!

Természetesen elegendő gyógyszerrel kell útnak indulni, tervezz előre, a kezelőorvos három havi adagot minden további nélkül fel tud írni.

A legtöbb gyógyszer igen hőérzékeny, a nyári melegben vagy a tűző napon a nem megfelelő tárolás miatt lebomlanak. A pajzsmirigyzavarokra alkalmazott készítmények 30 °C felett veszíthetnek hatásukból, ezért 25 °C körül kell tárolni a gyógyszereket – tanácsolja dr. Békési Gábor.

Amennyiben autóval utazol, és megállsz valahol, előfordulhat, hogy a gépjárműben akár 60 °C is lehet a tűző napon. Tedd inkább hűtőtáskába, vagy ha megérkezel a szállásra, a hűtőbe a készítményeket, ha nem klimatizált a helyiség. Arra is figyelj, hogy ne kerüljön a gyógyszer hűtőakku közelébe, mert a nagyon hideg sem tesz jót a készítménynek. Éppen ezért nem szabad fagyasztóban sem tartani a gyógyszereket.

Hőre érzékeny gyógyszerek, amelyeket a pajzsmirigybetegek is szedhetnek

– Pajzsmirigyhormon-készítmények különböző formái (Thyroxin, Letrox, Euthyrox, Syntroxine, stb.)

– Atorvastatin (koleszterinszintre ható készítmény)

– Norvasc (magas vérnyomásra)

– Béta-blokkoló készítmények (Concor, Betaloc, stb.).

98531065 - hormone replacement therapy of thyroid or hypothyroidism concept photo. model of thyroid gland is close to drugs in blisters on which arrows are drawn to organ, symbolizing hormone replacement

Inkább vízzel vedd be!

A gyógyszereket továbbra is lehetőleg vízzel, ásványvízzel vedd be, ha olyan helyre utazol, ahol nem biztonságos az ivóvíz, inkább ásványvizet igyál, és lehetőleg ne használj jégkockát sem.

Nincs tiltott ital a pajzsmirigy gyógyszerekkel kapcsolatban. A pajzsmirigy alulműködésre adott szereket reggel éhgyomorra kell bevenni. Utána fél óráig nem lehet reggelizni, és még egy újabb fél óráig kávét inni is ellenjavallt, mert az csökkentheti a hatásosságot.

Forrás: Budai Endokrinközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X