Főoldal > EGÉSZSÉG > Az útkeresés nem haszontalan!

Az útkeresés nem haszontalan!

boldogságcsaládegészségéletéletcélhivatáslélekszerelemútkeresés
0

Írta:

Még nem tudtad eldönteni, milyen hivatásra születtél? A párodat sem találtad meg, miközben a barátnőid már régóta anyukák? Semmi pánik, az életcélokhoz vezető út izgalmas és biztosan megtérül!

Tizennégy évesen jött az első nagy döntéshelyzet: merre tanulj tovább, milyen pályát válassz? Teljesen irreális elvárás ebben az életkorban, hogy hosszú távra tisztában legyél a célokkal. Sőt, sokan jóval később sem tudják, milyen foglalkozásban éreznék jól magukat. Az élet többi területére is igaz, hogy bátran hagyhatunk időt magunknak. Főként az utóbbi évtizedekben tolódik minden döntés későbbre, vagy a korábbi elhatározásokhoz képest száznyolcvan fokos fordulatot veszünk.

Tűzoltó leszel, s katona?

Jól hangzott a versben, és gyerekként még hittél is benne. Előtted a világ, bármerre indulhatsz. Aztán később egyre inkább összezavarodtál. Régebben kevesebb lehetőség állt a pályaválasztók előtt, ma kitárultak az ajtók. Ez sok előnnyel is jár, ám a hátránya, hogy nehezen igazodsz el. Sok lehetőség csábít, majd rájössz a korlátaidra, vagy időközben csökken a lelkesedésed.

A jó hír, hogy semmilyen döntés nem végleges, és soha nem késő váltani! Ismerek hatvanéves hölgyet, aki nemrég kezdett el festeni, és már galériája van a képeiből. Eddig a család volt a középpontban, most jutott oda, hogy kibontakozzon a művészete. Azok a családok sem ritkák, akik egyszer csak feladják az állásukat a multicégénél és falun kezdenek új életet. A neves természetgyógyász és író, Kurt Tepperwein szerint minden életszakasznak megvannak a fejlődési irányai, és nem szabad siettetni a célba érést.

Választhatsz, hogy rutinszerű tevékenységgel töltöd életed nagy részét, ami talán biztonságot ad, de kielégülést aligha – vagy addig keresgélsz, amíg úgy érzed: megérkeztél.

45197937 - romantic beautiful young smiles woman blowing soap balloons in a flower meadow. slowmotion. 1920x1080

A családtervezés optimális időpontja

Sokat és sokan fejtegetik, mikor lenne legjobb párt találni, babát tervezni. Érvek és ellenérvek szólnak a korai és későbbi családalapítás mellett. A választ azonban mindenki önmagában találja meg. Vagyis, az optimális időpont: a „most”. Amikor nem rábeszélésre, külső vagy belső kényszer hatására jön az elköteleződés, hanem belső meggyőződésből. Hiba lenne úgy tekinteni a családra, mint egy kipipálni való tételre az élet-listádon.

Amíg egyedül élsz, az sem elvesztegetett idő! Igazán megismered önmagad, az igényeidet, körvonalazod a leendő társadról alkotott elképzeléseidet. Ezután sokkal nagyobb valószínűséggel vonzod magadhoz az igazit. Az sem véletlen, hogy még egymagad vagy: azt jelezheti, hogy dolgod van önismeret terén. Kétszemközt magaddal, és most így a legjobb. Nem végleges állapot, hanem olyan állomás, amit kár lenne kihagyni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X