Főoldal > EGÉSZSÉG > Igazi mumus: a pajzsmirigy!

Igazi mumus: a pajzsmirigy!

anyagcsereegészséggyógyuláshormonkezelésorvospajzsmirigytünetvérvétel
0

Írta:

Sokféle tünet rejtett oka lehet, ha a pajzsmirigyed nem működik megfelelően. Mikor gyanakodj, és milyen kezelési lehetőségek közt választhatsz?

A pajzsmirigy kulcsfontosságú szerv az anyagcseréd és hormonrendszered szempontjából. Az alul- és túlműködés egyaránt komoly panaszokat okoz. Sokszor nem is gondolnád, hogy a fáradtság, az ingerlékenység miatt is a pajzsmirigy felelős, de még a fogamzási nehézségek hátterében is ez az ok állhat.

Túlpörgés vagy lelassulás

Pajzsmirigy-túlműködésre gondolhatsz, ha ok nélkül is izzadsz, ujjaidban apró remegést tapasztalsz. Alvásod nyugtalan, napközben feszült vagy és nehezen tudsz egy helyben ülni. Súlyosabb esetben a szemek kidüllednek. Természetesen más ok is állhat a tünetek mögött, orvosod laborvizsgálatra küldhet a pontos diagnózis érdekében.

Ennél gyakoribb probléma a pajzsmirigy alulműködése, mely sokáig alattomosan rombolhatja az egészségedet. Testsúly-gyarapodás megfelelő étrend mellett is, hajhullás, lassult gondolkodás, fázékonyság, fáradtság hívhatja fel a figyelmet. Az alulműködés sokszor együtt jár a vércukor-szabályozás zavarával is, ez megfigyelhető a diabétesz előszobájába kerülő embereknél. A magas koleszterinszint is figyelmeztető jel lehet.

Szigorúbb határértékek

A pajzsmirigy-hormonok kiválasztásának mértékét a TSH, a pajzsmirigyserkentő hormon szabályozza. Azonban ha laborvizsgálatot kérsz, a T3 és T4 értékek is fontosak, így lesz teljes a kép a szerv működéséről. Ezt érdemes még kiegészíteni az anti-TPO méréssel, hogy kiderüljön, nem autoimmun megbetegedés okozza-e a panaszaidat.

28465930 - male thyroid gland  anatomy in x-ray view

Korábban az endokrinológus orvosok tágabb határértéket fogadtak el a TSH szintjénél. Ma ez az álláspont szigorúbb lett, melynek egyik fő oka, hogy felfedezték, a babára vágyó párok sikertelenségének oka gyakran a női szervezet magasabb THS szintje. Ezért a babatervezés idején nem csak a női hormonokat ajánlott megvizsgálni, de a pajzsmirigy funkcióját is! Sok esetben ez a kulcs a zárban, és a kezelés után létrejön a fogantatás.

Gyógyszeres és természetes megoldások

A pajzsmirigy túlműködés esetén aligha kerülhető el az orvosi terápia, esetleg a műtét. Az alulműködésnél a kezelőorvos dönti el, hogy szükséges-e gyógyszeres kezelés, vagy alternatív megoldás is szóba jöhet. Kiegészítő kezelésként, vagy enyhébb esetben önmagában is elegendő lehet néhány természetes módszer, mint a ragadós galaj tea és a szerves jódot tartalmazó algakivonatok. A teljes hormonrendszerre, így a pajzsmirigyre is jótékony hatású az Aviva-torna. Mindegyik módszer mellett fontos az utánkövetés, a rendszeres hormonvizsgálat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X