Főoldal > EGÉSZSÉG > A probiotikumok javítják a mentális állapotot

A probiotikumok javítják a mentális állapotot

bélbaktériumbélflórabélrendszeregészségemésztésmentális egészségprobiotikum
0

Írta:

Egyes probiotikumokat pszichobiotikumnak is szoktak nevezni, mégpedig azért, mert a belek egészsége mellett a mentális egészségért is sokat tesznek.

A probiotikumok leginkább “barátságos baktérium” néven ismertek, mégpedig azon tulajdonságuk miatt, hogy segítenek fenntartani az egészséges emésztőrendszert. De a szakemberek nem csupán ezért ajánlják fogyasztásukat minden nap. Egyes kutatások szerint a probiotikumok bizonyos fajtái a szellemi egészségért is sokat tehetnek, ezeket hívhatjuk pszichobiotikumnak is.

A Biological Psychiatry egy cikke szerint ezek az élő organizmusok képesek a pszichiátriai betegségek mellékkezelésére is. Ha a megfelelő mennyiségben fogyasztja a páciens, a leghatásosabb a depresszió és a stressz okozta problémák esetében.

Alan C. Logan természetgyógyász szerint a probiotikumok kiegyensúlyozottá teszik a bélflórát az emésztőrendszeren belül. A baktériumok legfontosabb tulajdonsága, hogy védik a bélrendszert, ami stressz következtében az egyenlőtlen bélflóra hatására akár ki is lyukadhat. Ha ez megtörténik, a baktériumok oda is eljutnak, ahova nem kéne, ezzel komoly gyulladást idézve elő a szervezetben.

Egy 2011-ben végzett kísérlet során az emberek két csoportját 30 napon keresztül követték figyelemmel. A két csoport körül az első probiotikumban gazdag szert kapott, míg a másik csoport placebót. Az első csoportba tartozók csökkent stressz-szintről és a depressziójuk mérséklődéséről számoltak be.

27056717 - wooden spoon and plastic strainer with water kefir grains

Természetesen a probiotikumok nem képesek kiváltani a pszichiátriai gyógyszereket, de elképzelhető, hogy nem csupán a bélflóra egészségéért tudnak sokat tenni. További kutatásokra van szükség a témában, de az biztos, hogy az egészséges emésztőrendszer, egészséges, változatos étrend és a testmozgás pozitívan hat a mentális egészségre is.

Probiotikumokat az étrendbe

Az ilyen erjesztett ételek nagyon jót tesznek a bélrendszer egyensúlyának, mondja Sue Mah dietetikus. Sőt, a testünk sokkal könnyebben tudja majd felszívni a tápanyagokat is. Az ideális mennyiség azt jelenti, hogy napi 1-2 adag probiotikumban gazdag ételt fogyasztunk el. Néhány probiotikumban gazdag étel:

– joghurt
– író
– kefir
– kimcsi
– savanyú káposzta
– miso
– tempeh
– kombucha tea

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X