Főoldal > EGÉSZSÉG > Szoptatással a mellrák ellen

Szoptatással a mellrák ellen

anyatejbetegségcsecsemőegészségmegelőzésmellrákrákszoptatásszülés
0

Írta:

A szoptatás csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát

A születés a világ egyik legcsodálatosabb dolga, az azt követő szoptatási időszak pedig különösen meghitt, hiszen ez alatt egyedülálló kapcsolat alakul ki az anya és a csecsemő között. Ez nem csupán lelkileg van jó hatással mindkettőjükre, hanem ezen felül az orvosok megfigyelték, hogy az ilyenkor megváltozott hormonális változásoknak köszönhetően a minél tovább tartó szoptatás csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát is.

A hosszan tartó szoptatás orvosi tapasztalatok alapján nem csak a babának, hanem a mamának is jót tesz. Az köztudott, hogy az anyatej megvédi a csecsemőket a különböző fertőzésektől, ez idő alatt szervezetük ellenáll a különböző betegségeknek. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a szoptatás olyan védelmi mechanizmust alakít ki a kismamákban, ami akár ötödével is csökkentheti az emlődaganat kialakulását.

Young mother holding her newborn child. Mom nursing baby. Woman and new born boy relax in a white bedroom with rocking chair and blue crib. Nursery interior. Mother breast feeding baby. Family at home

A szoptatás ideje alatt az anyukák jobban odafigyelnek magukra, egészséges életmódra törekednek, nem fogyasztanak alkoholt és nem dohányoznak, ezen felül olyan hormonális változások jönnek létre a testükben, amelyek mérsékelik például az ösztrogén szintjüket és ezzel csökkentik a mellrák kialakulásának kockázatát. A szoptatás pontos időtartama nincs meghatározva, de azt szoktam javasolni, hogy az anyukák szoptassanak minél hosszabb ideig. Igaz manapság a gyermekvállalás egyre jobban kitolódik, de a hosszan tartó szoptatás mellett, a korai szülés is csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát” – mondta el Dr. Drajkó Veronika, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke, az AVON támogatásának köszönhetően idén második évben elindított, Mellünk Egészségéért Védőnői Programsorozat továbbképzésén.

Igaz, hogy a szoptatás csökkentheti a mellrák kialakulásának a kockázatát, de a szakorvos felhívja a figyelmet arra, hogy a várandóság és a szoptatás ideje alatt sem szabad megfeledkezni a rendszeres emlőönvizsgálatról sem. Sőt, ilyenkor érdemes a vizsgálatot még figyelmesebben elvégezni, mert a megduzzadt mellekben nehezen lehet a csomókat kitapintani. „Sajnálatos módon ebben az időszakban is kialakulhat emlődaganat. Ilyenkor előfordulhat az, hogy a mellben kialakult csomókat, begyulladt tejmirigyeknek hiszik és a diagnózis már előrehaladottabb állapotban történik meg. Minden kismamát arra szeretnék ösztönözni, hogy ha valamilyen elváltozást tapasztal a mellén kérje ki egy szakorvos véleményét és ne várja a csomó eltűnését” – tette hozzá a téma kapcsán a szakorvos.

Forrás: Well PR


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X