Főoldal > EGÉSZSÉG > Tornázz a hormonjaidért!

Tornázz a hormonjaidért!

aviva tornaciklusegészséghormonméhmenstruációtermékenységtorna
0

Írta:

Az Aviva-torna segítségével szabályozhatod a ciklusodat, fokozhatod a termékenységet és csökkentheted egyes betegségek kockázatát is.

Főként nők számára javasolt, de férfiak is sikerrel alkalmazhatják az Aviva-torna gyakorlatait. Ez a mozgássorozat egyre népszerűbb, hiszen bizonyítottan hatékony és mindenki megtanulhatja. Hormonális- és anyagcserepanaszok esetén érdemes rendszeresen elvégezned.

Megelőzésre, gyógyításra is használhatod

Az 1970-es években a magyar származású testnevelő tanár, Aviva Gabriella Steiner kidolgozott egy speciális módszert, mellyel tanítványai látványos javulást értek el nőgyógyászati panaszaik esetén. A róla elnevezett Aviva-torna az évek során számtalan nő hormonális egészségét állította helyre.

Milyen problémák esetén segít a torna?

  • Menstruációs ciklus zavarai
  • Fájdalmas menzesz
  • Kimaradó vagy rendszertelen vérzés
  • PMS tünetek
  • Miómák
  • Méhsüllyedés
  • Termékenységi problémák
  • Pajzsmirigy alul- vagy túlműködés
  • PCOS (policisztás ovárium szindróma)

Babatervezés során gyorsabban létrejön a fogantatás, szülés után pedig könnyebben regenerálódnak a női szervek.

Férfiaknak is érdemes kipróbálni, hiszen a torna fokozza a libidót, segít prosztataproblémák esetén és fokozza a megtermékenyítő képességet.

Male gynecologist explaining young girl menstrual period

Hogyan kezdj hozzá?

A tornát Magyarországon több szakképzett oktató tanítja. Megtalálod őket az Internet segítségével. A gyakorlatok egy rövid, néhány órás tanfolyamon megtanulhatók, ahol nem csak a kivitelezést sajátítod el, de a hormonális egészséggel összefüggő egyéb tanácsokat is kapsz. Ezután lehetőséged van gyakorló órákon részt venni, amíg biztonsággal megtanulod a torna elemeit. Majd otthon is végezheted, hetente két-három alkalom javasolt.

Az Aviva-torna tizennyolc alapgyakorlatból áll, és akkor sem kell megijedned, ha túlsúlyos vagy, illetve nem szoktál hozzá a testedzéshez. A mozgássort így is el tudod végezni, sőt, segítségével a hormonális eredetű pluszkilók is könnyebben eltűnnek. Hangulatod és közérzeted is javul a fokozódó vérkeringés által.

Újraélednek a szervek

A torna lényege, hogy az egyes szervek vér- és tápanyagellátása fokozódik, valamint az agy és idegrendszer szabályozó képessége javul. Helyreáll a természetes hormontermelés, még akkor is, ha már évek óta küzdesz az adott problémával. Természetesen bármilyen panaszod van, az első az orvosi vizsgálat! Ám a torna az orvosi kezelések kiegészítéseként felgyorsítja a javulást, és egyes esetekben, ha nem szükséges egyéb terápia, önmagában is sikert hozhat.

Az alapgyakorlatok mintegy 30-40 perc alatt elvégezhetők, utána érdemes rövid ideig pihenned, meleg takaróba burkolózva. Ezután 24-36 óráig a zuhanyozás helyett nedves mosdókesztyűs ledörzsöléssel ajánlott a tisztálkodás, így jobban megőrzöd a torna energetikai hatását.

Fontos a rendszeresség, de ezt nem lesz nehéz betartanod, mert az egészségügyi előnyök mellett a torna változatos, és zene mellett végezve igazi kikapcsolódást is jelent.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X