Főoldal > EGÉSZSÉG > Minden, amit a tudnod kell a köpölyözésről

Minden, amit a tudnod kell a köpölyözésről

egészségfájdalomgyógyulásizomizomfájdalomköpölyözésvéráramlás
0

Írta:

A köpölyözés tényleg enyhíti az izomfájdalmat? Mielőtt belevágnál, ismerd meg az ősi kínai terápia előnyeit és kockázatait is!

A 2016-os riói olimpia során egy egész világ volt szemtanúja az óriási lila zúzódásoknak Michael Phelps hátán és vállán. Mindenki azt taglalta, vajon mi történt a híres úszóval? Ez volt a wellness életmód nagy pillanata: reflektorfénybe került, hogy a köpölyözés segít az általános és izomfájdalmak enyhítésében. Azóta többek között Jennifer Aniston, Busy Phillips, Kaley Cuoco és sok ezer ember az Instagramon tért vissza az ősi gyógyító praktikához.

Mit jelent a köpölyözés és hogyan működik?

Már évezredek óta létező, a hagyományos kínai orvoslásban alkalmazott módszer. Támogatói szerint segíthet a véráramlás növelésében, így felgyorsíthatja a szervezet természetes gyógyulási folyamatait.

A kezelés során a szakember egy speciális csészét helyez a bőr felületére, hogy vákuumhatást hozzon létre. Ez a módszer leszippantja a bőr és a zsír rétegeit az izmokról, néha még az izomrétegeket is elmozgatja egymástól. Egyes esetekben a csészéket a helyükön tartják, máskor az izomszálak mentén mozgatják őket, hogy segítsenek fellazítani a rostokat.

Az eredeti módszer szerint a pohár üvegből van, és lánggal melegítik fel. A láng célja nem a pohár hevítése, hanem a levegő kiszívása, amely a méreganyagok bőrön keresztüli távozását eredményezi. A csésze műanyagból is készülhet, ilyenkor egy tényleges, pisztolyszerű vákuum használható a levegő eltávolítására. A páciens szívó érzést tapasztal a bőrén, átlagosan 2 és 5 perc közötti időtartamot kell kibírni.

Létezik már számítógép által vezérelt köpölyözés is, amellyel 2,5 másodperces nyomást tesznek a bőrre, és ezzel olyan típusú pulzálást hoznak létre, amely a köpölyözéshez nagyon hasonló előnyökkel jár, anélkül, hogy roncsolná a szöveteket.

Therapist Placing Transparent Glass Cups On Person's Back In Spa

Melyek a kezelés előnyei?

A két legfontosabb indok, amely a köpölyözés alkalmazásakor felmerül, a fájdalomcsillapítás és a mozgásszabadság növelése. Sok beteget kezelnek hátfájással, nyaki fájdalommal vagy műtét utáni hegesedés esetén, vannak ugyanis olyan hegek, amelyek mélyebben ragaszkodnak a szövetekhez.

Vajon ez a kis szívóerő tényleg meggyógyítja a testet?

A köpölyözés nyomást gyakorol a bőr felületére, miközben vákuumhatást fejt ki. Ez fokozza az adott terület véráramlását, így jelezve a szervezetnek, hogy meg kell kezdenie a gyógyítási folyamatait. Egyes kutatások szerint átmenetileg segíthet a krónikus nyaki vagy hátfájás kezelésében, de a 2018-ban elvégzett, több mint 60 tanulmány alapján nincs olyan egyetlen elmélet, amely hitelesen igazolná a köpölyözés pontosan mérhető előnyeit.

Vannak mellékhatásai?

Elsősorban a hatalmas, lila zúzódások a bőrön. A hajszálerek szivárgásából alakulnak ki, amelyek a vákuumos csésze alatt összehúzódnak. Általában 3-5 nap alatt tűnnek el. Mi több, ha a kis poharak túl hosszú ideig a bőrön maradnak, hólyagosodást is okozhatnak. A mellékhatások közé tartozhat még fájdalom, kellemetlen érzés, égési sérülések és bőrfertőzések is. A cukorbetegeknek és más vérkeringési rendellenességgel élő embereknek különösen óvatosnak kel lenniük, aki pedig vérhígítót vagy véralvadásgátló szert használ, mindenképpen mondjon le a köpölyözésről. A páciens bőrének állapotát is figyelembe kell venni. Ha túl vékony vagy károsodott, le kell beszélni a kezelésről.

Ha szeretnéd kipróbálni a vákuumhatást, fontos, hogy képzett és tanúsított szakembert keress fel, például fizikoterapeutát, akupunkturistát vagy csontkovácsot.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X