Főoldal > EGÉSZSÉG > Akadályoz a szemüveg a téli sportokban? Van megoldás!

Akadályoz a szemüveg a téli sportokban? Van megoldás!

látáslátásromláslézeres szemműtétsportszemműtétszemüveg
0

Írta:

Azok a sportolók, akik látásromlással küzdenek, jól tudják, hogy bizonyos sportokban milyen zavaró a szemüveg, ami szó szerint keretbe foglalja a világot, akadályoz a zavartalan térlátásban, a szabad mozgásban. Egyre több sportbarát dönt a lézeres szemműtét mellett, főleg télen, mikor a téli sportokban még inkább zavarja őket a szemüveg.

Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa mondja el, miért javasolja a sportolóknak a szemműtétet, és a gyakran felmerülő kérdésekre is választ ad.

Sok sportoló azért nem mer belevágni a szemműtétbe, mert abban a tévhitben él, hogy a beavatkozás után jó időre el lesz tiltva a mozgástól, kedvelt sportjától. Manapság ez koránt sincs így, DiamondFEMTO lézeres szemműtét után extrém gyorsan visszaállhat a páciens a normális hétköznapokba – az esetleges korlátozásokat fokozatosan oldják fel a szakorvosok.

“A szemüveg szó szerint keretbe zárja a világot, ezt pedig a sportolók tudják a legjobban, hisz őket sokszor a megfelelő térlátásban és a mozgásban is zavarja. Legyen az labdasport, ahol a térlátás kiemelten fontos, vagy olyan sportág, ahol egyszerűen nem lehet viselni, például vizes sportok esetében. A kontaktlencse gyakran jelent jó alternatívát, de kényelmetlen lehet, sőt, egy rossz mozdulattól, érintéstől kieshet” – mondja Dr. Nagymihály Attila. A szemüvegesek a legtöbbször előre átgondolják, hogy sport közben felugorhatnak-e, lehajolhatnak-e, emiatt sokszor korlátozva érzik magukat, hiszen nem tudnak biztonsággal végezni minden mozdulatot, mert a szemüvegük bánná.

A sportolásnak épp az lenne az egyik fontos hozadéka, hogy az ember elengedi magát, élvezi a tevékenységet, ezt pedig ilyen korlátokkal nehéz megvalósítani.

Síelés közben fokozottan igaz ez, ráadásul a téli sportoknál extra hatásoknak is ki van téve a szem. A sípályán speciális szemüveggel is védeni kell a szemet, egyrészt a menetszél ellen, másrészt a zavartalan látás érdekében, hiszen zavaró lehet az összefüggő, fehér hótakaró – pláne eltérő időjárási körülmények közt.

„Ha a szemüvegre felvesszük a nagy, védő síszemüveget, a lencsék duplán párosodnak, ami nagyon zavaró lehet síelés közben. Általában eggyel nagyobb szemüveget vesznek síeléshez a szemüvegesek, hogy aláférjen a dioptriás szemüvegük, ami balesetvédelmi szempontból nem megfelelő, hiszen esés esetén balesetveszélyes lehet a dupla szemüveg! Ma már létezik dioptriás síszemüveg is, de nagyon drága, azoknak, akik évente egy alkalommal utaznak síelni, korántsem éri meg” – mondja a szakorvos.

A kontaktlencse sem jelent tökéletes megoldást a síelőknek, hiszen a hideg, szeles időben jobban szárad, hamarabb tönkremegy. „A higiéniás feltételek sem adottak a cserére, arról nem beszélve, hogy ha elmozdul vagy kiesik, nehezen tud vele mit kezdeni az ember tetőtől talpig beöltözve, síkesztyűben” – teszi hozzá.

Nem véletlen, hogy egyre több sportoló választja a lézeres szemműtétet, Amy Van Dyken hatszoros olimpiai bajnok úszónő 2011-ben döntött a műtét mellett, Lebron James négyszeres MVP, háromszoros NBA és kétszeres olimpiai bajnok 2007-ben esett át lézeres szemműtéten. Magyarországon olyan sportolók is a Budai Szemészeti Központ műtétjét választották, mint Hegedűs-Őri Györgyi válogatott kosárlabdázó és Boronkay Péter kétszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok paratriatlonista.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Kép: Budai Szemészeti Központ


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X