Sokszor hallhatod, milyen fontosak az esszenciális zsírsavak. Mégis sok félreértés kering a téma körül.
Több mindenre jó, mint gondolnád
Közismert, hogy az omega-3 zsírsavak hatására csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya. Emellett azonban számos megelőző hatással bír:
- hozzájárul a magzat egészséges fejlődéséhez
- sejtregeneráló hatású
- szebb lesz tőle a bőröd
- mérsékli a depresszió előfordulását
- kedvez a pajzsmirigy működésének
- segíti a koncentrációt, szellemi munkát
Az arány számít igazán!
Helyes, ha arra törekszel, hogy elegendő omega-3 zsírsavat fogyassz. Ám ennél is lényegesebb, hogy a bevitt zsiradékban milyen az omega-3 és omega-6 aránya! Sok esetben feltüntetik egy margarinon, hogy omega 3-at tartalmaz, és te jóhiszeműen megvásárolod – miközben az arányok egyáltalán nem szolgálják az egészségedet.
Az ideális arány 1: 1 lenne, ezzel szemben a helytelen étrendet folytatóknál az arány 1: 15 is lehet! Ez pedig fokozza a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.
Tényleg csak a halban található?
Ha nem szereted a halételeket, vagy vegetáriánus/vegán vagy, akkor sem kell aggódnod a jótékony zsírsavak miatt. A lenmagban éppen ideális az arány, ez ALA nevű zsírsavat tartalmaz, amit a szervezeted átalakít DHA és EPA zsírsavakká (utóbbiak találhatók a halban). Egy másik remek élelmi forrás a tengeri algából kivont omega-3, ezt bioboltokban megtalálod.
Ne csak olajban gondolkodj!
Elsőként a növényi olajok, a halolaj juthat eszedbe az omega-3 tápanyagról. Azonban a legújabb kutatások szerint az olajnál sokkal egészségesebb, és legalább olyan hatékony, ha teljes értékű olajos magokat fogyasztasz. Legjobb a lenmag, a dió, a mandula. Napi 30 gramm, vagyis egy kis maréknyi elegendő. Fontos, hogy a lenmagot daráld meg kávédarálón, mielőtt fogyasztanád, mert így tud hasznosulni. Belekeverheted a müzlibe, saláták vagy gabonaköretek tetejére is szórhatod.
Fotó: 123RF