Főoldal > EGÉSZSÉG > Jód: barát vagy ellenség pajzsmirigyzavar esetén?

Jód: barát vagy ellenség pajzsmirigyzavar esetén?

egészségmegőrzésjódpajzsmirigypajzsmirigyzavarszakértő
0

Írta:

A jód igen fontos anyag a pajzsmirigy egészséges működése szempontjából, így sokan úgy gondolják, a szerv bármely problémája esetén csak jót tehetnek vele, ha pluszban beviszik, pl.étrendkiegészítő formájában vagy várandós vitamin egyik alkotójaként. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája elárulja, vajon a jód tényleg használ, vagy inkább árt pajzsmirigyzavarok fennállásakor.

Jód szerepe a pajzsmirigy működésében

A jód igen fontos a pajzsmirigy működése szempontjából, ugyanis nélkülözhetetlen a szerv hormonjainak előállításához, hiszen mindkettő fontos építőköve (T3- trijódtrionin, T4- tiroxin). A jód ivóvíz és táplálék útján kerül elsősorban a szervezetbe. Mivel Magyarország jódhiányos területnek számít, így sokaknál jódhiány alakul ki, mely komoly befolyást gyakorol a pajzsmirigy működésére. Az állapot pajzsmirigy alulműködést, göbösödést, golyvát (strúma, pajzsmirigy megnagyobbodás) okozhat, melyek igen sok embert érintenek hazánkban.

65457949 - young woman doing neck ultrasound examination at hospital

Jódpótlással az egészséges pajzsmirigyért

A fentiekből következik, hogy a jód pótlása igen nagy segítséget jelenthet a pajzsmirigyzavarok terápiájában. A plusz jód bevitele ugyanis csökkenti a pajzsmirigy-alulműködés mértékét, valamint sokszor ajánlják a göbök és a golyva kiegészítő terápiájaként. Egy felnőttnek 150-200 mikrogramm jódra van szüksége, melyet bevihet tengeri hal, alga, jódozott só vagy jódtartalmú ásványvíz formájában, sőt, ha mindez nem elég, táplálékkiegészítőként is szedheti.

Van, amikor csak ártunk vele

Dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet arra, hogy mindig kérje ki orvosa tanácsát a jódfogyasztását illetően, ugyanis vannak olyan pajzsmirigybetegségek, melyek esetén a jód csak árt, ahelyett, hogy használna. Ilyen állapot pl. a pajzsmirigy autoimmun gyulladása, a pajzsmirigy-túlműködés, valamint az autoimmun Hashimoto-kór is. Jód hatására ugyanis fokozódik a gyulladás, az autoimmun folyamatok még inkább aktivizálódnak. Nagyon fontos, hogy a várandósok mindezt vegyék figyelembe, ugyanis igen sok terhesvitamin jódot tartalmaz. Hogy pontosan milyen mértékű jódhiánnyal is küzd valaki, azt jód szint méréssel (24 órás gyűjtött vizeletből) lehet meghatározni, ezáltal pontos adagolást lehet előirányozni.

Forrás: Budai Endokrinközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X