Főoldal > EGÉSZSÉG > Miért fontos a cink?

Miért fontos a cink?

cinkcinkhiányvitaminok
0

Írta:

Ez a nyomelem egész szervezeted működésében fontos szerepet játszik. Figyeld meg, nincs-e cinkhiányod, és gondoskodj a megfelelő pótlásról!

A cink hozzájárul az anyagcseréd működéséhez, a hormonális folyamatokhoz és szebbé varázsolja a bőrödet. Ha cinkben gazdag ételeket fogyasztasz, elegendő mennyiség bejut a szervezetedbe. Hiányállapot esetén célzott étrenddel és táplálékkiegészítőkkel is feltöltheted szervezetedet. A kiszáradt bőr, a fáradékonyság és a körmön megjelenő fehér foltok cinkhiány gyanújára adnak okot.

Sokoldalúbb, mint hinnéd

Észrevétlenül támogatja az egészségedet, és mindezekre a folyamatokra hatással van a cink:

  • Hatékony immunrendszer: a cink segít a fertőzések megelőzésében, illetve, ha már utolért egy vírus, a legyőzését is támogatja. A hatás fokozható, ha a C- és a D-vitamin is elegendő mennyiségben jelen van az étrendedben.
  • Javítja a memóriát: a neuronok közti kommunikáció fokozásával a cink a tanulásban, szellemi munkában is fontos társad.
  • Serkenti a sebgyógyulást: ha megsérültél, vagy műtét után lábadozol, fokozd a cinkbevitelt, hamarabb jön a gyógyulás.
  • Hozzájárul az éleslátáshoz: a cink segít megelőzni a szemlencse kóros elváltozásait, a környezeti ártalmak ellen is védi a szemedet.
  • Felturbózza a termékenységet: nőknél fontos szerepet játszik a megfelelő hormonegyensúlyban, a petesejtek egészségében. Férfiaknál javítja a spermiumok minőségét, mozgékonyságát.

A legjobb cinkforrások

Egyes táplálékok különösen gazdagok cinkben. Illessz az étrendedbe minél gyakrabban hüvelyes zöldségeket, mint a fekete bab, vörös bab, barna- és vörös lencse, csicseriborsó és zöldborsó. A száraz hüvelyeseket áztasd egy éjszakán át, majd öntsd le a vizet róla, tedd kuktába, tegyél hozzá friss vizet és főzd egy órán át. Ezután ízlés szerint fűszerezheted, gabonák mellé fogyaszthatod, de a botmixerrel elkészített babpástétom is ízletes.

A tökmag szintén fontos cinkforrás. Darálva rászórhatod barna rizsre, bulgurra, vagy szendvicsedet is gazdagíthatod vele. A zöld leveles zöldségek is tartalmaznak cinket. Salátaként is fogyaszthatod, vagy készíts zöld turmixot, ezt akár magaddal is viheted edzés utáni frissítőként.

Ha komolyabb hiány áll fenn, vagy betegségből lábadozol, kiegészítőket is érdemes alkalmaznod. Válassz olyan készítményt, mely szerves formában tartalmazza a cinket, mint a glükonát vagy citrát változatok. Kúraszerűen napi 25-50 mg, rendszeres szedéshez napi 15 mg az ajánlott mennyiség.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X