Főoldal > EGÉSZSÉG > 7+1 figyelmeztető jel, ami cinkhiányra utal

7+1 figyelmeztető jel, ami cinkhiányra utal

cinkcinkhiányimmunrendszertáplálkozás
0

Írta:

A cink egy olyan nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely minden sejtedben jelen van, és gondoskodik szervezeted megfelelő működéséről, beleértve az immunrendszert, az anyagcserét, a kognitív funkciókat és a növekedést is.

Az ajánlott napi cinkbevitel egy átlagos felnőtt nő számára 9 mg, míg egy férfinak 11 mg. Érdemes tudnod, hogyha rendszeresen sportolsz, akkor még ennél is több cinkre lehet szükséged. Hosszútávon napi 10-15 mg szedhető biztonsággal. Felső határértékének pedig a 40 mg-ot jelölték meg, ilyenkor már túladagolásról beszélnek, amelynél gyomorfájdalom, hányás, véres hasmenés, fejfájás és a szájban fémes ízérzet jelentkezik. Túlzott fogyasztása emellett más ásványi anyagok hiányát, mint a réz és a vas is okozhatja.

Cinkhiány szempontjából veszélyeztetettnek számítanak az idősek, a vegetáriánusok, az alkoholisták, az étkezési zavarral vagy az emésztési problémával küzdők. Ennek az ásványi anyagnak a felszívódását gátolhatja a túlzottan rostdús étrend és az egyes fogamzásgátlók rendszeres szedése is. Szerencsére megfelelő táplálkozással a cinkhiány könnyen megelőzhető és orvosolható, hiszen a csirke, a marhahús, a rák, a kagyló, a tojássárgája, a lencse, a zab, a tönköly, a búzacsíra, a vitaminokkal dúsított müzlik, a mogyoró, a tökmag, a szezámmag, a spenót, a spárga, az edami sajt és a joghurt is jócskán tartalmaznak cinket. Ha mégis kiegészítőre van szükség, a tablettát célszerű étkezés közben bevenni, hogy ne okozzon émelygést. A cinkhiány jellegzetes tünetei a hasmenés, a hajhullás, a gyakori megbetegedés és az étvágy csökkenése. Az alábbi figyelmeztető jelek esetén érdemes konzultálni háziorvosoddal, és gondoskodni a megfelelő cinkbevitelről.

1. Hullik a hajad

Ha kevés a cink a szervezetedben, az szinte minden esetben hajhullást okoz. A haj nemcsak erősen hullani kezd, de töredezetté és szárazzá is válhat, ha nem gondoskodsz az elegendő cinkbevitelről. A hajhagymák és a fejbőr sejtjei ilyenkor gyengülnek. Érdekesség, hogy a kutatások szerint a kopasz emberek többségénél egyértelműen megállapítható a cinkhiány. Természetesen a hajhullás számos más hiány vagy betegség jele is lehet.

2. Pattanásos a bőröd

Jó hírünk van azoknak, akik régóta pattanásos bőrtől szenvednek, és nem találják rá a gyógymódot, a cink bevitelével jelentősen tisztábbá tehető a bőr. A kutatók szerint a bámulatos eredmények gyulladáscsökkentő és baktériumölő tulajdonságának köszönhetők. A cinkhiány mellett természetesen számos dolog okozhat pattanásokat és mitesszereket, mint a rossz minőségű vagy nem a bőrtípushoz illeszkedő kozmetikumok, a nem megfelelő arctisztítási szokások, a hormonháztartás felborulása, a fogamzásgátlók szedése vagy bizonyos ételek fogyasztása.

3. Krónikus betegségben szenvedsz

A cinkhiány szoros összefüggésbe hozható az olyan betegségekkel, mint a cukorbetegség, az érszűkület, az Alzheimer-kór és az autoimmun betegség. A cink ugyanis gondoskodik az immunrendszer megfelelő működéséről és a sejtek egészséges növekedéséről. Ha a szervezet hiányban szenved ebből a fontos ásványi anyagból, akkor nem képes megküzdeni a szabadgyökök károsító hatásaival és a gyulladással. Ez a két rizikófaktor pedig a krónikus betegségek melegágya.

55559993 - foods with zinc mineral on a wooden table. top view

4. Nehezen gyógyulnak a sebeid

Mivel a cink nélkülözhetetlen az immunrendszer egészséges működéséhez, hiánya esetén sokkal jobban ki leszel téve a vírusos és a bakteriális fertőzéseknek. Ha azt veszed észre, hogy szinte alig gyógyulnak a vágásaid, horzsolásaid, sérüléseid, annak a cinkhiány lehet az oka. Gyorsítsd fel a sebgyógyulást és támogasd a hámosodást cink tablettával.

5. Egyre romlik a látásod

A szem is magas koncentrációban tartalmaz cinket, főként a retina. Segíti az A-vitamin szállítását a májból a retinába, hogy hatékony védőpigmenteket termeljen a szemben. Az éleslátáshoz tehát elengedhetetlen a megfelelő cinkbevitel.

6. Nem érzed az ételek ízét

A cink az érzékelésben is kiemelt szerepet játszik, beleértve az ízlelést és a szaglást. A cinkhiány egyik jellegzetes tünete, hogy tompul az ízérzékelés, azaz alig érzed, mit eszel. Szerencsére cink szedésével ez visszaállítható, így ismét élvezheted majd a csokitorta ízét is, persze alakod miatt csak mértékkel.

7. A hallásod sem tökéletes

Ha a látás, az ízlelés és a szaglás nem lenne elég, a cinkhiány a hallásodba is bezavarhat. Egy kutatás során azt találták, hogy 100 fülzúgással küzdő résztvevőből 12%-uk cinkhiányban szenvedett, és minél nagyobb mértékű volt a cinkhiány, annál kevésbé volt éles a hallás. Egy másik kutatás során pedig arra jutottak, hogy a cink hatásosabb gyógymód a hallás javításában, mint a szteroid.

+1. Gyermeked megáll a növekedésben

A cinkhiány plusz tünete a gyerekeket érinti. Az a fejlődésben levő szervezet, amely nem jut elegendő cinkhez az étrendjéből, lelassul a növekedésben. Krónikus hiánya esetén pedig fejlődésbeli elmaradás tapasztalható. Szerencsére a cinkhiánynak ez a radikális tünete csak azokat érinti, akik alultápláltak, vagy nem jutnak elegendő állati fehérjéhez.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X