Főoldal > EGÉSZSÉG > Pótold a vitaminokat tökmaggal!

Pótold a vitaminokat tökmaggal!

ásványi anyagdiétaétkezésolajos magtáplálkozástökmagtökmagolajvitamin
0

Írta:

A tökmag magas vitamin,- és ásványi anyag tartalmánál fogva igen hasznos a szervezeted számára. Sőt, ez igaz általánosságban is az olajos magvakra. Télen kifejezetten jól jön minden plusz vitamin, és még a betegségek ellen is védelmet nyújt.

Már az indiánok is termesztették

Őshazája Dél-, és Közép-Amerika. Állítólag a texasi és a mexikói indiánok termesztették ültetvényeiken a tökmagot. Hazánkban is nagyon régen termelik, mindig jól megfért a kukoricával. A népi gyógyászatban kivívta magának a helyet, ez annak is köszönhető, hogy már régen is kiváló csemegének számított.

Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A tökmagok természetes gyógyító hatása többféle betegségben is elismert. A vérszegénységtől a vese-, szív- és májbántalmakig szinte mindenre pozitív hatással van. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6 vitamint, valamint folsavban, C-vitaminban, foszforban, káliumban, magnéziumban, vasban, cinkben, és szelénben is bővelkedik.

47434352 - pumpkin with seeds

Védi a szívet

A tökmag rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktus, és az érrendszert is védelmezi. Telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, támogatva a vérerek egészségét. A tökmag-kúra képes regenerálni a szívizmokat is. Ennek érdekében, naponta 80–90 szem nyers tökmagot kell megenned, egy hónapon keresztül. De talán egy zöldségnek, gyümölcsnek sincs akkora szerepe a férfiak számára, mint a tökmagnak. Ennek oka, hogy kiváló antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagai vannak, köztük a Delta-7 fitoszterol, ami védi az erősebbik nemet a prosztatabetegségekkel, a daganattal, a gyulladással és a prosztata-megnagyobbodással szemben.

Mindenhogy finom

A tökmag száz grammja 623 kalóriát tartalmaz. Alacsony a szénhidráttartama, magas a fehérje- és a zsírtartalma, és esszenciális zsírsavakban is gazdag. Kiváló élelmi rostnak minősül, és bárhogy fogyaszthatod, mindenhogy finom. Nyersen, pirítva vagy kevés sóval közvetlenül is fogyasztható, de a legkülönfélébb ételek kiegészítője lehet. Krémlevesekbe, salátákba, joghurtba, müzliben, mindenhol megállja a helyét. A tökmagból főzött tea máj- és vesebetegség ellen is segíteni tud.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X