Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 ok, amiért mindig felébredsz éjszaka

5 ok, amiért mindig felébredsz éjszaka

alvásébredésegészségéjszaka
0

Írta:

Rosszul alszol, felébredsz, álmatlanul forgolódsz? Ennek több oka is lehet!

Bosszús, ingerült állapotba kerülsz, és nem tudsz rájönni az alvási problémáid okára?

Először is fontos tisztázni, hogy az éjszaka közepén történő felébredés teljesen természetes, része az emberi DNS-nek. Valójában, senki sem aludja végig a teljes éjszakát, sőt, a szakemberek szerint akár 4-6 éjjeli ébredés is teljesen normálisnak tekinthető. Bizonyos elméletek az ember barlanglakó életmódjára vezetik vissza a jelenséget, amikor felébredt, körbepásztázva a környezetét, hogy nem fenyegeti-e veszély, majd visszament a barlangjába. Pont ez az utolsó mozzanat a lényeges, ilyenkor ne bosszankodj, a barlang helyett természetesen az ágyadba bújj vissza!

Összeállításunkból most megtudhatod, melyik az az 5 leggyakoribb ok, ami közéd és a nyugodt alvás közé áll.

1. Probléma: vizelési inger

Ha éjjelente akár 3-szor is vizelési ingerre ébredsz, annak ellenére, hogy este már jelentősen csökkented a folyadékbevitelt, az igencsak bosszantó tud lenni. A szervezetnek fenn kell tartania a víz és az elektrolitok belső egyensúlyát. Ha sok vizet iszol, kevés só bevitele mellett, a szervezet igyekszik mihamarabb megszabadulni a felesleges víztől, ezért ébredsz fel többször az éjszaka közepén arra, hogy mosdóba kell menned.

Megoldás: fél órával lefekvés előtt igyál meg egy kis pohár finomítatlan, tengeri sós vizet. A só ugyanis segít a sejtjeinkbe juttatni a vizet. A sót érdemes vízzel együtt fogyasztani, ezáltal biztosítva, hogy a szervezet mindkettőt egyaránt feldolgozza. 

2. Probléma: meleged van

A meleg környezet nehezíti az alvást. A szoba hőmérséklete, amit viselsz, vagy éppen nem viselsz az ágyban, illetve a takaró melegsége mind hozzájárul ahhoz, hogy a test éppen megfelelő hőmérsékletű legyen az alváshoz.

Megoldás: az emberek hőérzete más és más, így nem mindenkinek ugyanaz a megfelelő hőmérséklet az alváshoz. Általánosságban elmondható, hogy a szoba hőmérséklete 18-20 fok körül a legideálisabb. Lefekvés előtt a forró fürdő is javasolt, a meleg víz ugyanis kellemesen elálmosít.

3. Probléma: esti csevegés

Ha te is azok közé tartozol, akik közvetlenül lefekvés előtt is a Facebookot, a Twittert, az Instragramot és a WelnessCafét böngészik, avval megzavarhatod az alvást. A mobilod vagy a tableted kijelzője ugyanis meggátolja a melatonin, az alvásért felelős hormon termelődését.

insomnia2.jpg ()

Megoldás: lefekvés előtt egy órával kerüld a világító képernyőt. Az mobilokból sugárzó kék fény ugyanis megzavarja a nyugalmi állapotot. Ha nem tudsz meglenni a kedvenc kütyüd nélkül, akkor legalább állítsd lejjebb a fényerejét, illetve tartsd minél messzebb a szemedtől.

4. Probléma: esti ivászat

Míg a második koktél elálmosít, valójában meg is zavarja a nyugodt alvást. Ha alkoholt fogyasztunk, gyorsabban elalszunk, de pár órával később, ahogy az alkohol elkezd lebomlani a szervezetben, megfoszt minket az alvás legpihentetőbb szakaszától. Ugyanis lerövidíti az REM, azaz a gyors szemmozgásos alvás időtartamát.

Megoldás: kíváncsi vagy, melyik a legjobb alkohol lefekvés előtt? Sajnos, ilyen nem létezik. Próbáld meg este minél korábbra időzíteni az alkohol fogyasztását, hogy a szervezet fel tudja bontani még elalvás előtt.

5. Probléma: stressz

Mindegy, hogy a hajcsár főnököd vagy az állandóan nyüzsgő gyereked áll a háttérben, a stressz egyértelműen megakadályozza a nyugodt és a pihentető alvást.

Megoldás: a meditáció vagy a jóga segíthet, hogy eltereld alvás előtt a gondolataid. Azoknak, akik egész éjszaka csak forgolódnak a rájuk nehezedő stressz miatt, érdemes megfontolniuk a kognitív viselkedésterápiát. A káros gondolkodási mintázatok felismerése és megváltoztatása egész életvitelünkre, így az alvásra is hatással lesz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X