Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 mód, ahogyan a házasság hat az egészségedre

8 mód, ahogyan a házasság hat az egészségedre

boldogságegészségházasság
0

Írta:

A nagykönyvben is megírták, hogy a boldog és egészséges élet titka a szerelem – ezt az állítást pedig most már tudományos tényként is lehet kezelni!

A legújabb kutatások eredményei sorra bizonyítják, hogy a boldog, hosszú és egészséges élet titka a házassággal köttetett szerelem – ugyanis azok a párok, akik házasságban élnek, jobb egészséggel rendelkeznek, mint a szingli vagy a partneri kapcsolatban élő társaik. Lássuk, hogy milyen pozitív hatásai vannak a szervezetre nézve a hosszú életű házasságnak!

Csökken a demencia esélye

Az Alzheimer-kór és a demencia 3-ból 1 felnőttet érint, de ha házasságban élsz, kevésbé fog romlani az emlékező- és beszédképességed az idős korodra – egészen pontosan 43%-kal csökkented az esélyeidet az agyat érintő betegségek kialakulására.

Javul a vérnyomásod

A boldog házasságban élők optimálisabb vérnyomással rendelkeznek, mint az egyedülállók, vagy élettársi kapcsolatban élők – ez azt jelenti, hogy ha házas vagy, a későbbiekben kisebb lesz az esélyed a szív- és érrendszeri betegségekre.

Kiegyensúlyozott a szexuális életed

Felelőtlenség lenne azt mondani, hogy a szex minden egyes alkalommal tökéletes lesz (hiszen ez nem igaz), ám tény, hogy a szexuális életed sokkal jobb lesz, mint a szingliké! Egy 2019-es felmérés szerint ugyanis a házasságban élők 56%-a van megelégedve ágybéli teljesítményével, míg a szingliknek csak a 36%-a nyilatkozta ugyanezt.

Kevésbé leszel stresszes

A boldog és kiegyensúlyozott házasságban élők jobban birkóznak meg a stresszel és kevésbé lesznek idegesek, mint az egyedülállók és az élettársi kapcsolatban élők. Ez viszont csak akkor lesz igaz, hogy tényleg boldog házasságban élsz, különben az átlagnál sokkal nagyobb stressznek leszel kitéve, ha boldogtalan vagy a házasságodban.

Fejlődik a tüdőd

Rendkívül érdekes, de a kapcsolatban élők nagyobb tüdőkapacitással rendelkeznek öregkorukra, mint azok, akik egyedül élnek. Talán nem ez a legvonzóbb ok a boldog házasság intézményére, de hidd el, egy hosszú séta után levegőért kapkodni egyáltalán nem szexi.

Nagyobb eséllyel győzöd le a betegségeket

Valószínűleg a szerető és a támogató légkör, valamint a betegség legyőzésének akarata is sokat nyom a latban, ha egy kór kialakulásának diagnózisáról van szó: a boldog házasságban élők ugyanis nagyobb eséllyel győzik le a rákot és a daganatos betegségeket, mint az egyedülállók.

Mentálisan egészségesebb leszel

A házas nők kevesebb eséllyel esnek depresszióba, lesznek idegesek, magányosak, stresszesek vagy ütköznek más mentális problémákba, mint a szingli nők – ez pedig nagyban köszönhető a támogató férjüknek, akivel meg tudják beszélni a mindennapi kétségeiket és szorongásaikat.

Pozitív lesz az életszemléleted

A legalább 4 éve egy kapcsolatban élő párok jobb kedvvel és több reménnyel tekintenek a jövőbe, pozitívabbak lesznek és többet álmodoznak, mint a magányos társaik, ez pedig a testi-lelki egészségükre egyaránt kedvező hatással van.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X