Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez történik, ha nem hidratálod a tested

Ez történik, ha nem hidratálod a tested

dehidratációegészségfolyadékfolyadékfogyasztáshidratációivásszervezetvíz
0

Írta:

A dehidratáció komoly probléma, hiszen a szervezet kellő folyadék hiányában nem tudja ellátni feladatait. A test azonban jelez, ha nem kapja meg a szükséges utánpótlást. Igyál több folyadékot te is, ha az alábbi tüneteket tapasztalod.

Fejfájás

A kiszáradás első tünete a fejfájás, amit sokan a stresszre, sok munkára és kialvatlanságra fognak. Azonban a legtöbbször kevés folyadékbevitelt kell gyanítani a visszatérő, többnyire délután kialakuló kellemetlenség hátterében. Ilyenkor gondold végig, mennyi vizet fogyasztottál aznap, és ha ez a mennyiség két-három pohárnál nem több, egész biztosan a dehidratáltság okozza a kínzó fejfájást.

Anyagcserezavarok

Olyan komoly betegségekkel is számolhat az, aki nem pótolja megfelelő mennyiségben a folyadékot, mint a cukorbetegség és a pajzsmirigy-problémák. De az elhízás is lehet hosszú távon a dehidratáció következménye, hiszen a bevitt táplálék megfelelő mennyiségű folyadék híján nem tud a megfelelő ütemben ürülni a szervezetből.

Vesekő 

A vesekő nagyon gyakran örökletes, de bárki előidézheti életmódbeli hibákkal, például azzal, ha nem iszik eleget. A vesekő nem csak fájdalmas és kellemetlen, de veszélyes is, hiszen hosszú távon akár még a vesét is károsíthatja. Igyál sok folyadékot, hogy átmosd a szervezetedet, így vesédet is.

Vérsűrűsödés

A vérnek az a dolga, hogy a megfelelő ütemben áramoljon a testünkben. Aki viszont nem figyel a folyadékpótlásra, annak a vére besűrűsödik, így lelassul az áramlás. Ez számos más komoly betegség mellett szív- és érrendszeri panaszokat, komoly betegségeket okozhat.

, Image: 257759789, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Gyakori izomgörcsök

Gyakran ébredsz arra, hogy görcsöl a vádlid? Ez a magnéziumhiány mellett a dehidratációra is visszavezethető. Mivel a vér nem tud megfelelően áramlani az erekben, izomgörcsök jelentkezhetnek, jellemzően a vádliban.

Bőr öregedésének felgyorsulása

Az egészségtelen életmód és káros szenvedélyek mellett nem elég a drága kencék hiányát okolni a korai ráncok kialakulásában. Aki nem iszik eleget, nem vitalizálja bőrét megfelelően belsőleg, így nagy esélye van arra, hogy az idő előtt elveszíti feszességét, rugalmasságát.

Hajhullás

A hajhullás egy bizonyos fokig normális, a probléma akkor kezdődik, amikor ez már látványossá válik. A megritkult hajszálak több bajt is jelezhetnek, de gyakran a szervezet dehidratáltsága a fő ok. Napi 2-3 liter folyadék fogyasztásával nem csak egészségedet óvod, de külsődet is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X