Főoldal > EGÉSZSÉG > 12 dolog, amik gyengítik az immunrendszered

12 dolog, amik gyengítik az immunrendszered

allergiaantibiotikumdehidratációimmunrendszer
0

Írta:

Ki gondolná, hogy egy serpenyő vagy egy antibakteriális szappan is okozója lehet a legyengült immunrendszernek? Íme 12 olyan immungyilkos hétköznapi tényező, melyekre érdemes odafigyelned, mert észrevétlenül károsíthatja szervezeted ellenálló képességét.

1. Gyomirtószerek

A mezőgazdaságban rengeteg gyom- és rovarirtót használnak fel, hogy megfelelő mennyiségű terméket állítsanak elő. Viszont még az alaposan megtisztított zöldség esetében is előfordul, hogy marad bennük a mérgező anyagokból, ami aztán a szervezetedben különböző elváltozásokat okozhat, például a fehérvérsejtek mutálódását. Hacsak lehet, válassz ökológiai gazdaságban termesztett zöldségeket, gyümölcsöket, ahol nem, vagy csak kevés vegyi anyagot használnak fel a növénytermesztés során.

2. Mikrózott popcorn

Az előregyártott popcornok gyakran perfluorozott vegyületeket (melyek a globális felmelegedésért is felelősek) tartalmaznak, melyek túlzott bevitele erősen károsíthatja az immunrendszert. Ha pattogatott kukoricára vágysz, azt inkább a tűzhelyen készítsd el.

3. Fazekak és serpenyők

Akárcsak a mikrózott popcorn, a háztartási eszközök is tartalmaznak perfluorozott vegyületeket. Persze nem kell egy használat után egyből kidobni az új serpenyőt, de ha már erősen elhasználódott, és karcolásokat vélsz felfedezni konyhai eszközeiden, érdemes őket lecserélned egy újabbra, lehetőleg olyanra, ami rozsdamentes acélból készült.

4. Magány

Igen, a magány is felelős lehet az immunrendszer gyengeségéért, gyakrabban lehetsz beteg, főleg, ha még stresszel is párosul. Társas lények vagyunk, ami külön nehézséget okozhat főleg az introvertáltabb embereknek, akiknek talán nincs akkora igényük a társasági élethez. Ha te is ehhez a csoporthoz tartozol, nem kell feltétlen erőltetni a barátkozást, de érdemes beiratkozni mondjuk egy tanfolyamra vagy önkénteskedni, így meglesz az a jóleső érzés is, hogy segítettél rászoruló embereken.

5. Alváshiány

Igazi immungyilkos. Ha csak 4 órákat alszol éjszakánként, már azzal megfelezed az influenza elleni antitestek számát a szervezetedben, mely egyenes út egy hosszan tartó betegséghez. 7-8 óra legalább kell a szervezetnek, így alvás előtt két órával már kapcsold ki a tv-t, számítógépet, mivel a képernyő fénye gátolja az agyat abban, hogy alvó üzemmódba kerüljön.

6. Antibiotikumok

Az antibiotikumok sokszor a jó baktériumokat is kiiktatják a szervezetedből, így az kevésbé lesz ellenálló az influenza és egyéb vírusos megbetegedésekkel szemben. Ügyelj arra, hogy megfelelő adagban szedd a készítményt és az előírtnak megfelelően fejezd be a kúrát. Hogy megóvd magad a fertőzésektől, érdemes cukormentes joghurtot fogyasztanod, antibiotikum kúra alatt pedig probiotikumot, így megóvod a bélflórád egyensúlyát.

34952734 - dietitian doctor

7. Konzerv kaják

A konzervdobozok gyakran BPA-val (biszfenol A) vannak bevonva, melyek a szervezetbe kerülve károsíthatják az immunrendszer védekező képességét. Hogy ezt elkerüld, válassz inkább friss vagy fagyasztott élelmiszereket konzerves társaik helyett.

8. Cukor

100 gramm cukor is jelentősen csökkenti a fehérvérsejtek baktériumokkal szembeni védelmét. Ezért érdemes kerülnöd a cukrot, különösen influenzaszezonban. Cukor pedig nemcsak édességekben fordul elő, hanem a joghurtokban, kenyérben, salátaöntetekben is, így mindig érdemes figyelni az élelmiszerek cukortartalmát.

9. Kiszáradás

A túl kevés folyadékbevitel miatt megakadályozhatod, hogy a mérgek távozzanak a szervezetedből, emiatt az immunrendszered is veszélybe kerül. Kevesen tudják, de legtöbbünk dehidratált, anélkül, hogy tudnánk róla. Érdemes figyelned a vizeletedet, így, ha az sűrű és sötétsárga, mindenképp növeld a folyadékbeviteledet.

10. Antibakteriális szappan

Gyerekeknél kimutatták, ha minél több antibakteriális szer hatásának vannak kitéve, annál hajlamosabbak az allergiára, de igaz ez felnőttekre is. Nem kell feltétlen megválnod ezektől a termékektől, mert sokszor hasznosak, de kézmosásnál gyakran elegendő a hagyományos szappan-víz kombó is.

11. Légszennyezettség

Ezt igen nehéz kikerülni, különösen városlakóknak. Az autókból és egyéb közlekedési eszközökből származó kártékony anyagok káros hatását a szervezetre talán nem is kell bemutatnunk. Érdemes mindig figyelni a város légszennyezettségét, és ha lehet, a szabadidőt távol a belvárostól, a szabadban tölteni.

12. Rovarölő szerek

Különösen kerttel rendelkezők használnak előszeretettel rovarölő szereket, hogy megóvják a növényeket a kártevőktől. De a rovarölők nemcsak az ízeltlábúakat pusztítja el, hanem a szervezetbe kerülve növelheti az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát, így például a lupusét, valamint a reumatoid arthritisét. Ezt elkerülendő érdemes olyan őshonos növényeket ültetni a kertbe, melyeket szívesen látogatnak kártevőkön élő bogarak, így a természet megoldja magától ezt a problémát.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X