Főoldal > EGÉSZSÉG > Szuper ételek, ha fel vagy puffadva

Szuper ételek, ha fel vagy puffadva

felfúvódáshaspuffadáspuffadás
0

Írta:

Biztosan te is jártál már úgy, hogy egy nehezebb fogás után, vagy esetleg a menstruációd környékén annyira felpuffadtál, hogy szinte begombolni nem tudtad a nadrágodat.

A jó hír az, hogy vannak ételek, amelyek segíthetnek ilyen helyzetben. Mutatunk ezek közül néhányat!

Joghurt

A joghurt tele van probiotikumokkal, amelyek segítik nyugtatni az irritált, gyulladt beleket. A lehető legjobb a görög joghurt, amely amellett, hogy segít megszüntetni a puffadást, még rengeteg fehérjét is tartalmaz – 100 gramm joghurtban 20 gramm a fehérje! Friss gyümölccsel még desszertnek is kiváló!

Banán

Az alacsony káliumszint gyakran jár együtt puffadással, mert ha túl sok, nátriumban gazdag ételt fogyasztunk ilyenkor, akkor szervezetünk visszatarthatja a vizet. A káliumban gazdag ételek, mint a banán, segítenek a víz kiürítésében, így csökkentve a puffadást.

Citrom

Bizony, a régi citromos víz trükk ebben az esetben is hatásos lehet, hiszen ennek savassága hasonlít a gyomorban termelt emésztőnedvhez. A puffadás mellett az egyéb emésztőrendszeri panaszok enyhítésében is segíthet.

Avokádó

Az avokádó is kiváló káliumforrás, és még a szénhidrátszintje is alacsony – negyede a banánénak. Tápanyagban és antioxidánsban gazdag ez a gyümölcs, amelyből számos finomság készíthető, és még a puffadást is segít elűzni.

Uborka

Az uborka nagyrészt vízből áll, így segít, hogy hidratáltabbak legyünk. Ha a felesleges vízvisszatartás miatt puffadunk, akkor épp a fokozott folyadékbevitel lehet az, ami segíthet. Az uborka tartalmaz a kálium mellett ként és szilícium-dioxidot is, ezért remek vízhajtó.

Ananász

Az ananász tartalmaz egy bromelain nevű enzimet, amely segíti az emésztést, és lebontja a puffadást okozó fehérjéket. Természetesen ehhez valódi gyümölcsre van szükséged, nem a konzerves változatra!

Menta

A menta tea néhány nemzetnél étkezés után kötelező, amely nem véletlen: a gyógynövény ugyanis megkönnyíti az emésztést. Ha puffadsz, főzz egy nagy bögre mentateát, és kortyolgasd el, amikor langyosra hűlt.

Étcsokoládé

Az étcsoki magas rosttartalmának köszönhetően elősegíti a belek egészségét – persze csak mértékkel fogyasztva! A 70%-os étcsokoládéból egy-két kockát érdemes fogyasztani, a 100%-os kakaóporból pedig egy keveset a reggeli müzlire szórni.

(VIA)

Fotó: iStock


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X