Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 ok, amiért a fehérje fogyaszt

5 ok, amiért a fehérje fogyaszt

diétafehérjefogyókúraprotein
0

Írta:

Fogyókúra idején legyen a fehérje a legjobb barátod!

A diéták többségében, mint például az alacsony szénhidráttartalmú- és a Paleo-diétában, az a közös, hogy mindegyik megemelt fehérjebevitelt ír elő. A fogyókúrázók többsége megeszi az ajánlott napi étrendet, de talán nem is érti, miért ilyen népszerű a fehérjedús étkezés. Nem csak annak jó, aki izmosodni szeretne? Hogyan segíti a fogyást? Most megtudhatod, mi az az 5 ok, amiért fogyókúra idején a fehérje lesz a legjobb barátod.

1. Laktat és kalóriát spórol

A fehérje értéke különösen a fogyókúra legelején felbecsülhetetlen, hiszen sokáig gondoskodik a teltségérzetről. Segítségével könnyedén elkerülheted a hirtelen kalóriamegvonás okozta éhségrohamok miatti rosszullétet. A fehérjét ugyanis lassan emészti a szervezet. Ha fehérjedús étrendet folytatsz, naponta akár 400-450 kalóriát is megtakaríthatsz a jóllakottságérzet miatt.

2. Egyensúlyban tartja a vércukorszintet

A cukor és a szénhidrát fogyasztása vércukorszint ingadozást okoz, amikor pedig „lejövünk” a cukorról, erős szédüléssel kell szembenéznünk. Ha véletlenül bűnözünk egy-egy cukros falattal, utána pár órával szinte lehetetlen megállni, hogy a vércukorszint drasztikus csökkenésével ne faljunk be valami újabb cukorbombát. A magas szénhidráttartalmú ételeket célszerű fehérjével fogyasztani, mert lassítja a cukor áthaladását a gyomorból a véráramba, így hatékonyan megelőzi a vércukor-ingadozást.

3. Emésztése több energiát igényel

Fontos tudni, hogy a szervezetünk másképp reagál a fehérje, a szénhidrát és a zsír bevitelére. Ha például 100 kalóriához zsírból vagy cukorból jutunk, az nem ugyanaz, mintha fehérjéből tennénk azt. Amikor 100 kalóriát tartalmazó fehérjét viszünk a szervezetünkbe, ebből 20-30 kalóriát máris elhasználunk az emésztésre. Ezzel szemben ugyanennyi szénhidrátnál csupán 5-10 kcal elegendő az emésztés folyamatához.

78309295 - young women group discussing health plan at the gym

4. Beindítja a zsírégetést

Tudtad, hogy a szervezetünk nem tudja hatékonyan felhasználni és energiává alakítani a zsírokat, ha nem kap segítséget fehérjétől vagy szénhidráttól? Amikor fogyunk, a szervezet sajnos egyszerre teszi ezt izomból és zsírból. Pedig az egyik legjobb anyagcsere-pörgető az izomtömeg. Emiatt is fontos, hogy az izomépítéshez elegendő fehérjét fogyasszunk. A jól összeállított étrend segítségével zsírból fogyunk, és megőrizhetjük a kalóriaégető sovány izomtömeget.

5. Óvja és építi az izmokat

Edzős napokon semmiképp se feledkezzünk meg a fehérjeturmixról, hiszen az intenzív és kemény izommunka után szüksége van rá a szervezetünknek az izmok megtartásához és építéséhez. Testmozgás után 15-30 perccel vidd be a fehérjét, hogy a sérült szöveteket visszaépítse és tovább erősítse.

A fentiek ellenére fontos azonban megemlíteni, hogy önmagában a fehérje megemelt fogyasztása nem garantálja a fogyást. Ha több energiát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit felhasználunk, hízhatunk is, ráadásul a túlzott fehérjebevitel hosszú távon vesekárosodással is járhat. Nem szabad túlzásba esni, egy átlagos felnőtt szervezet számára elegendő, ha napi kalóriabevitelünk 20%-át fehérjéből fedezzük.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X