Főoldal > DIÉTA > 5 tünet, hogy egyél több természetes fehérjét

5 tünet, hogy egyél több természetes fehérjét

betegségegészségétkezésfehérjefehérjebevitelfehérjehiány
0

Írta:

Figyelj oda, lehet, hogy több fehérjére vágyik a szervezeted!

Szerencsére a magyarok esetében nem beszélhetünk krónikus fehérjehiányról. A nemzeti átlag azonban nem jó kibúvó, mert egyénenként eltérő lehet az életmódunk és táplálkozásunk, ezért előfordulhat, hogy te kifejezetten kevés fehérjét fogyasztasz. Biztosan tudod, hogy ha vega vagy, nagyobb eséllyel viszel be kevesebb fehérjét, de a probléma nem csak a vegákat érinti. Ha egy nap 2000 kalóriát viszel be, 50-150 gramm fehérjét kell elfogyasztanod. Elfogyasztasz ennyi fehérjét? Ha nem is vagy benne biztos, az alábbi 5 tünet alapján ellenőrizheted, hogy a tested többre vágyik-e.

1. Sóvárogsz az édesség után

A szervezetben minden összefügg mindennel, előfordulhat, hogy a kevés fehérje miatt sóvárogsz édesség után, és azt érzed, soha nem vagy tele. Érdekes, azt gondolhatnánk, hogy a fehérjehiány inkább steak és tojás utáni sóvárgást vált ki. Nos, nem teljesen, a kevés fehérje miatt a vércukorszint hullámzik, ezért a szervezet gyors reakciót szeretne, vagyis édesség és magas cukortartalmú dolgok után kezd vágyódni, ami hirtelen fogja megdobni a vércukrot.

2. Az agyad nem tiszta

Ez a tünet megint összefügg a vércukorszint ingadozásával. Ilyenkor úgy érzed, hogy a gondolataid nem tiszták, inkább ködösek, ez pedig nagyban befolyásolja a mindennapi munkád és magánéleted is. Miért van ez? Az agynak szénhidrátra van szüksége a megfelelő működéshez, a fehérje pedig abban jó, hogy a szénhidrátot folyamatosan adagolja az agy számára, így mindig optimális szintet biztosít neki.

Luxurious black bread slices with cottage cheese on white plate. Healthy eating., Image: 190987940, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Martina Kováčová - com.ilustracni

3. Hullik a hajad

A fehérje a sejtek egyik legnagyobb építőeleme, ahogy a hajhagymáké is. A szőrtüszők tartják a hajat a fejeden, ha pedig kevés tápanyagot, fehérjét kapnak, könnyen elveszthetik funkciójukat, és a hajad elkezd hullani.

4. Gyengének érzed magad

Mindannyian tudjuk, hogy a fehérje az izomépítéshez elengedhetetlen, ha nem viszel be elegendőt, az izmaidból fogja a nyerni a szervezet, az idő múlásával elkezdenek leépülni az izmok. Az izmok lebomlása nemcsak a kedvedet és testképedet fogja csökkenteni, hanem az energiaszintedet is.

5. Állandóan beteg vagy

Nem csupán a bicepsz építése miatt van szükség a fehérjére, hanem az szervezet ellenállóképessége szempontjából is. Ha krónikus fehérjehiányban szenvedsz, a szervezet nem lesz ellenálló a baktériumokkal és vírusokkal, te pedig állandóan valamilyen betegséggel fogsz küzdeni. A bőrnek, a szervezet első védelmi vonalának is szüksége van fehérjére, s ha nincs meg a kellő mennyiség, kevésbé lesz ellenálló.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X