Főoldal > EGÉSZSÉG > 5+1 tuti tipp, hogy elkerüld a téli depressziót

5+1 tuti tipp, hogy elkerüld a téli depressziót

depresszióegészséghangulatzavar
0

Írta:

Ne hagyd, hogy a hideg és sötét napok a hangulatodra is hatással legyenek

A szezonális hangulatzavar (SAD) egy létező kórkép, amely jellemzően ősz végén kezdődik és tavasszal ér véget. Kialakulásához jelentősen hozzájárul a napok rövidülése, a természetes fény hiánya és a fagyos hőmérséklet. Nőknél és férfiaknál egyaránt jelentkezhet, tünetei pedig hasonlóak a depresszióéhoz. Általában tartós lehangoltsággal, érdeklődésvesztéssel, alacsony energiaszinttel, aluszékonysággal, szénhidrátok utáni sóvárgással, de akár öngyilkossági gondolatokkal is járhat. Ne engedd, hogy a hangulatod is borússá váljon az időjárással! Az alábbi tippek segítségével sikeresen hadat üzenhetsz a hangulatzavarnak.

Használd ki a napos perceket!

Bármilyen kényelmes is, ne zárkózz be a négy fal közé egész télen. Amikor csak teheted, élvezd ki a ritka napsütést, és menj ki a szabadba! A napsütés ugyanis hatékonyan javítja a hangulatot, a D-vitamin raktárak feltöltésével. Borús időben pedig nem jut elegendő D-vitaminhoz a szervezet, hiánya pedig szoros összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával, derült ki egy tavalyi kutatás során. Ráadásul a napfényhiány hatással van a szervezet szerotonin- és melatonin szintjére is, amely hormonok csökkenése súlyos hangulatzavarokhoz vezethet.

Mozogj többet!

Télen kétségtelenül a kanapé a leghívogatóbb hely egy jó meleg plédbe takarózva, egy bögre gőzölgő teával, mi most mégis arra biztatunk, hogy a testmozgással ilyenkor se hagyj fel. Már egy rövid séta rengeteget javíthat a hangulatodon, de egy fitnesztermi csoportos edzés igazi gyógyír lehet mind a testnek, mind a léleknek. Az olyan szezonális sportokat is kipróbálhatod, mint a korcsolyázás vagy a síelés, amelyek egyben remek közösségi programok is.

Egyél minél színesebben!

Az vagy, amit megeszel, tartja a mondás, és ez a téli időszakra kiemelten igaz. Az, hogy mi kerül a tányérodra, jelentős hatással lesz a közérzetedre. Ha cukros, szénhidrátban gazdag ételeket eszel, az rövidtávon boldogságot okozhat, de hamarosan inkább csak a negatív következményeivel fogsz szembesülni. Egyél minél több olyan hangulatjavító ételt, mint a lazac, a zöld leveles zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák.

28711690 - cup of green tea and lemon on rustic wooden table

Kortyolj gyógyteákat!

Ha feszült vagy, vesd be a gyógynövények hangulatjavító hatását. A kamillatea nagyszerű nyugtató, még generalizált szorongás ellen is sikeresen bevethető. A másik természetes gyógymód az orbáncfű, amelyet már az ókorban is használtak a lehangoltság ellen. Hatása az antidepresszánsokéhoz hasonló, ugyanis az idegsejtek közötti ingerületátvivő anyagok egyensúlyának helyreállítását segíti elő, mindezt mellékhatás nélkül.

Jótékonykodj!

Bár ilyenkor az ember legszívesebben magára zárná az ajtót, és egészen tavaszig senkivel sem találkozna, mégis a másokon való segítés képes leginkább kirángatni a tartósan levert állapotból. Gyűjts meleg ruhákat a hajléktalanoknak, játékokat gyermekotthonoknak, vagy állj be ételt osztani a rászorulóknak.

Tudatosítsd, hogy ez sem tart örökké!

A hangulatok jönnek-mennek, ne ragadj benne a téli levertségben sem! Ugyanis minél inkább hergeled magad, annál rosszabb lelkiállapotba kerülsz. Fogadd el, hogy téged is érintett most a szezonális hangulatzavar, ne ostorozd magad ezért.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X