Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 fontos dolog, amiről a körmöd árulkodik

7 fontos dolog, amiről a körmöd árulkodik

körömujjvitaminhiány
0

Írta:

A törékeny vagy elszíneződött köröm akár komoly betegségre is felhívhatja a figyelmed

A kéz- és a lábköröm nemcsak arra jó, hogy szépen kifesd, figyelmeztethet olyan betegségekre, amelyek eddig nem kerültek diagnosztizálásra. A bőrhöz hasonlóan a körmökön is meglátszik a vitaminhiány, illetve akár a kezdeti stádiumban levő súlyos egészségügyi problémák is. Az egyes elváltozások utalhatnak szív-, máj-, vese- vagy akár cukorbetegségre is. Hogy mit kell rajtuk nézni? A köröm formája, felülete és színe is árulkodó lehet. Most megtudhatod, kell-e aggódnod, ha az alábbiakat tapasztalod.

Barázdált, törékeny körmök – vitaminhiány

A diétád lehet, hogy jót tesz az alakodnak, de a hosszútávú egészségednek már nem olyan biztos. A barázdált, törékeny köröm a B-vitaminok hiányára hívja fel a figyelmet. A kanál alakú, hosszában barázdált köröm vashiányt mutat, a fehér foltok pedig cinkért kiáltanak. Amennyiben a köröm szétválik, valószínűleg C-vitaminból és folsavból nem jut elég a szervezetedbe. A körmök főként keratinból, fonalas szerkezetű fehérjéből állnak, így elegendő fehérjebevitel nélkül nem nőnek megfelelően, és keresztirányú, fehér sávok jelenhetnek meg. Csináltass egy vérképet és pótold a szükséges vitaminokat!

Kiszáradás – öregedés

A kollagén és a hialuronsav szintje az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, ez része a természetes öregedési folyamatnak. Nemcsak a bőr, hanem a körmök is kiszáradnak. Ahogy múlnak az évek, egyre nehezebb fenntartani megfelelő nedvességüket. Különösen kiszáradhatnak, töredezhetnek a körmeid, ha sokat mosogatsz. Kenegesd rendszeresen a kezed, hogy megelőzd és orvosold a túlzott kiszáradást. Nem szükséges drága kencékre költeni, a vazelin is kiválóan ápolja a száraz körmöket.

Megvastagodott, deformált lábkörmök – szűk cipők hordása

A túlságosan szűk cipők idővel eldeformálják a lábujjakat és a lábkörmöket is. A futóknál a nagyobb igénybevétel miatt gyakori, hogy eldeformálódik és megvastagszik a köröm. Nem beszélve a nem megfelelő cipőválasztásról, ahol a cipőbe történő beizzadás lábgombát is okozhat. Fontos, hogy olyan kényelmes cipőt válassz, amely szabadon engedi lélegezni a lábat, a mindennapokra és a sportoláshoz is.

Köröm alatti lilulás – zúzódás

Az árulkodó lilás foltok a köröm alatt valószínűleg egy nehéz tárgy által keletkeztek, de akár valaki rá is taposhatott a lábadra. Teljesen normális, ha erős, lüktető fájdalom jelentkezik. A vérömleny azonban akár csonttöréssel vagy a szövetek súlyos roncsolódásával is járhat. Ritka esetben pedig a köröm alatti tumor is okozhatja a vöröses-lilás elszíneződését.

43645208 - beautician performing a manicure in a salon on a lady client filing her nails with a file, view from above of their hands and tools

Sötét foltok vagy csíkok – melanóma

A köröm alatti barnás-feketés folt, amelynek a mérete nem csökken, sőt akár nő is, jóindulatú tumor vagy súlyos bőrrák jele is lehet. Foltszerűen vagy akár csík formájában is megjelenhet. Természetesen nem minden sötét körömszín elváltozás rákos melanóma, de érdemes bőrgyógyászhoz fordulni a tünettel.

Sárgás színű körmök – tüdőbetegség vagy nyiroködéma

A körmök elszíneződése tüdőbetegségre vagy nyiroködémára is utalhat. Nyiroködéma esetén fehérjedús folyadék lép ki a szövetek közötti térbe, a nyirokrendszer elégtelensége miatt. A sárgás színre utal a szervezetben felhalmozódott víz vagy a nem megfelelő vérkeringés. Ilyenkor a körmök általában lassabban is nőnek. Természetesen a körmök elsárgulása „csupán” erős dohányzás eredménye is lehet.

Dagadt lábujjak, vörös körömágy – szívbetegség

Ha a lábujjak bedagadnak, akár annyira, hogy alig látszik ki alóla a köröm és vörös a körömágy, annak a vérben levő csökkent oxigénszint az oka, amely mögött súlyos szívbetegség állhat. A szürkés színű körmök is arra figyelmeztethetnek, hogy ideje meglátogatni egy kardiológust.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X