Főoldal > EGÉSZSÉG > Ennyi vizet kellene innod egy nap

Ennyi vizet kellene innod egy nap

dehidratációegészségfolyadékvíz
0

Írta:

Vajon három liter elég, vagy többet kellene innunk egy nap? Eddig soha nem kaptunk egyértelmű választ rá, a legújabb kutatás viszont eloszlatja a vízfogyasztás körüli kételyeket.

Szinte már lehetetlen követni azt a sok tanácsot, amit a vízfogyasztással kapcsolatban kapunk: az egyik azt mondja, hogy napi 8 pohárral igyunk, a másik már 15-öt javasol, sok orvos pedig azt javasolja, hogy annyi vizet fogyasszunk, amennyit csak lehetséges – hiszen csak jót teszünk vele a egészségünknek!

A legfrissebb kutatás viszont épp az ellenkezőjét mondja! A San Francisco-ban praktizáló Dr. Stephanie Long doktornő statisztikái szerint minél több vizet fogyasztunk, annál nagyobb az esély rá, hogy vese- és szívproblémáink lesznek, hiszen több folyadékkal több anyagot kell kiválasztania a szervezetünknek – ami így extrán le lesz terhelve. Ezek szerint veszélyeket rejt a túlzott vízfogyasztás?

Igen! Dr. Long szerint bár test sóháztartása normál esetben kontroll alatt van, ám ha napi 3 liternél több folyadékot iszunk, ez könnyen felborulhat és hyponatraemia kórképpel (folyadék-és elektrolitzavarral járó betegség) szembesülhetünk, aminek tünetei többek között a szédülés, az egyensúlyzavar, az állandó szomjúság, az izomgyengeség, a hányinger és a fejfájás is szerepel.

31230592 - gorgeous latin athlete drinking water from a bottle outdoors

„Amennyiben extrém fizikai megterhelésen vagyunk túl, a testnek tényleg szüksége van vízre, ám aki nem teljesít napi szinten maratonokat vagy nem profi sportoló, annak nincs szüksége 3 liternél több vízre! Sőt, a sportolóknak is inkább az ásványi anyagokat tartalmazó sportitalokat javasolnám a megemelkedett vízfogyasztás helyett.” – fűzi hozzá a doktornő, aki szerint a nőknek átlagosan napi 2.5 liter vízre, férfiaknak pedig 3 literre lenne szükség egy nap.

Természetesen ezt felülbírálja az egyén mérete és kora, az extrém meleg időjárás, a megemelkedett fizikai aktivitás mennyisége, a női ciklus és az éppen aktuális egészségügyi állapot is!

Amennyiben viszont tényleg túlzottan sok folyadékot viszel be a szervezetbe, azt is könnyen felismered, hiszen izzadás helyett szinte óránként fogsz pisilni járni – a húgyhólyagod ugyanis állandóan tele lesz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X