Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez a top 5 futóvitamin

Ez a top 5 futóvitamin

futáskáliummagnéziumvitaminvitaminhiány
0

Írta:

Ha futó vagy, nem csak a táplálkozásra, de a rendszeres vitamin- és ásványi anyag-pótlásra is fokozottan figyelned kell.

C-vitamin

A C-vitamin nem csak a futók, de minden ember legfontosabb vitaminkészítménye. Hozzájárul a szervezet természetes védekezőképességéhez, felgyorsítja a sérülések okozta regenerációt, erősíti a csontozatot. Hiányában rossz közérzet, ingerlékenység és a gyenge immunrendszer miatt újra és újra kialakuló betegségek léphetnek fel. Minden futó számára kötelező a szedése, ha nem akarunk a különböző megbetegedések miatt edzéseket kihagyni, és szeretnénk növelni a teljesítményünkön.

Magnézium

Gyakori probléma a futóknál az izomgörcs, amit nagyon gyakran a magnéziumhiány okoz. Aki rendszeresen fut, annak muszáj pótolnia a fejlődés érdekében, hiszen az energia-anyagcserében játszik szerepet. Emellett az izomműködésre, a fehérjeszintézisre és az inzulintermelésre is hatással van. Nők esetében különösen ajánlott a magnéziumpótlásra fokozottan figyelni.

Vas

Az állandó vaspótlás – szintén elsősorban nőknél – nagyon fontos. A vas az oxigénszállításért felelős. A kellő mennyiségű friss oxigén az izmokhoz eljutva fokozza a teljesítményt, növeli a kitartást, ami a futásnál kifejezetten hasznos. Vashiány esetén nem csak romló teljesítménnyel, de rosszkedvvel, fáradtsággal, hajhullással is számolnunk kell.

69595991 - vitamins and supplements. closeup of female hand holding variety of colorful pills on palm. close-up of woman fingers taking medication tablets, capsules from hand. medicine concept. high resolution

D-vitamin

A napsütés megérkeztével szerencsére a D-vitamin pótlásra egy ideig nem lesz gondunk, az őszi-téli időszakban azonban ajánlott minden futónak pótolnia ezt a fontos vitamint. A csontok, izmok, idegek működéséhez ugyanis elengedhetetlen. Hiányában izom- és csontfájdalom, kimerültség léphet fel, és az immunrendszer meggyengülése miatt még az edzések száma is megcsappanhat.

Kálium

A kálium az egyik legfontosabb elektrolit, különösen a futók számára. Az izomműködésben és a hidratációban van a legnagyobb szerepe, hiszen ha ezek nem a megfelelő mértékben mennek végbe, teljesítményproblémák adódhatnak. A banán a legfantasztikusabb futógyümölcs: nem csak rengeteg kálium található benne, de annyi energiát ad, hogy még egy fárasztó nap után is extra lendülettel vághatsz neki akár még egy hosszabb távnak is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X