Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért kell minden lefekvés előtt zuhanyozni

Ezért kell minden lefekvés előtt zuhanyozni

fürdéstisztálkodástisztaságzuhanyzás
0

Írta:

Néha-néha te is elbliccelnéd az esti fürdést? Ha jót akarsz aludni, inkább ne tedd!

Ma már nemcsak Nyugat-Európában, de itthon is egyre népszerűbb elbliccelni a napi zuhanyzást, sőt, már a kisgyermekeket sem feltétlenül fürdetik minden nap például Németországban, Svédországban vagy Svájcban.

Németországban az újszülötteket hetente egyszer fürdetik meg, akkor is csak pár csepp nyugtató hatású, olívaolajas vízben, nem vegyszeres fürdetőszerekben. Az angoloknál a heti 2-3 fürdetést ajánlják a kisbabáknál. Sőt! Egy friss, 2017-es felmérés szerint  pedig a brit tinik több, mint fele nem zuhanyzik naponta – ez az arány a felnőtteknél is 40%, ami nagyon magasnak számít.

Hogy miért hagyják ki sokan a mosakodást? A kutatások kimutatták, hogy a víz szárítja a bőrt, a túl sok mosakodás ellehetetleníti az immunrendszerünk védekező képességét, nem mellesleg a szappan, a fürdősó és a tusfürdő súlyosan károsítja a bőrünk legfelső rétegét. Mindez igaz, azonban azt is ajánlatos a figyelembe venni, hogy langyos vizes zuhany milyen jót is tesz a testnek egy hosszú, fárasztónap után!

1. Felpörget…

A langyos (nem forró!) zuhany élénkítő hatása már régóta ismert, nemrég pedig fény derül arra is, hogy a kreativitást is fejleszti!

2. … és ellazít

A kifejezetten meleg, forró zuhany pedig álmosító hatással van a szervezetünkre, tehát ha későn érsz haza, akkor is érdemes pár percre a zuhany alá állnod – a mély alvás garantált!

És, hogy miért este, lefekvés előtt pontosan 90 perccel ajánlott zuhanyozni, a kora reggeli mosakodás helyett? Dr. Dianna Augelli alvásszakértő szerint az éjszakához közelítve egyre jobban kihűl a testünk melege, tehát egyre jobban fáradunk és az energiakészletünk is a végét járja – ezt egy kellemes, meleg zuhany nyugtázni tudja, és percek alatt segít az elalvásban! Azt viszont ne felejtsd el, hogy zuhanyzás után nem érdemes egyből az ágyba ugorni, mert csak még jobban felspannol: a fürdő hatásának legalább másfél órára van szüksége arra, hogy elálmosítsa a szervezetet!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X