Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 természetes vírusölő – tények és tévhitek

7 természetes vírusölő – tények és tévhitek

ételimmunrendszerinfluenzavírus
0

Írta: and

Sokan küzdenek betegségekkel, amelyekért az immunrendszer nem kielégítő működösét teszik felelőssé.

Az immunrendszert stimuláló, vírusellenes hatású ételek és gyógynövények hatásosak lehetnek, de ne feledd: először életmódodon kell változtatni! Táplálkozz egészségesen, sportolj rendszeresen, és ha teheted, pihenj sokat. Keress fel orvost is, aki segíthet megtalálni a kiújuló fertőzések okát. Csak ezek után célszerű az immunrendszer működésébe beavatkozni. Íme, a népi gyógyászat leggyakoribb vírusölő finomságai – utánajártunk, vajon tényleg azok-e?

1. Erős paprika
A csípős paprika fajtáiról az a hír járja, hogy erőteljes fertőtlenítő és vírusellenes hatású fűszerek-ételek. Az állítás részben igaz: a paprika fertőtlenítő hatású, ami főként az ételfertőzések megelőzésében és kisebb bakteriális fertőzések kezelésében lehet hasznos – vírusellenes hatása azonban a mai tudásunk szerint nincs vagy mérsékelt.

2. Jó minőségű házi pálinka
Az alkoholnak fertőtlenítő hatást tulajdonítanak, ezért gyakori házi eszköz a betegségek kezelésére – a valóságban azonban az alkohol károsítja a nyálkahártyát, így a fertőzések számára ideális táptalajt teremt, fertőtlenítő hatása pedig átmeneti. Vírusellenes hatása nem bizonyított.

3. Savanyú káposzta
A savanyú káposzta – mint a C-vitamin és rost forrása –  óvhatja az egészségedet, ám jelentős hatását sem a bakteriális, sem a vírusos fertőzések megelőzésére vagy kezelésére nem mutatták ki. Alkalmazásának különösebb értelme nincs!

4. Méz
A méz az egyik legősibb gyógyszer, ősidők óta alkalmazzák sebek kezelésére, meghűlések gyógyítására. A méz bizonyos típusainak antibakteriális és gombaellenes hatását kutatások is igazolták, ezért különösen a vírusos fertőzések miatt kialakuló további megbetegedések ellen javasolt alkalmazni.

5. Citrusfélék
A citrusfélék mellett szól, hogy a C-vitamin – a kutatások szerint – lerövidítheti a nátha időtartalmát és enyhítheti a légúti fertőzések tüneteit. Az aszkorbinsav – ha cinkkel kombinálod – várhatóan gyorsíthatja a fertőzések leküzdését. A citrusfélék nagy előnye, hogy számos antivirális összetevőjük van – szemben a mesterséges étrend-kiegészítőkkel. Ne feledd: a szükségesen felüli mennyiség valószínűleg nem előzi meg a megbetegedéseket!

6. Zöld és fekete tea
A mézes-citromos teáról – bár betegségek ellen gyakran alkalmazzák – általában keveset tudunk. A tea valóban hatékony mikrobaellenes, sőt a vírusellenes finomságok közé sorolható. A teaivók – a kutatások szerint –  védettebbek lehetnek a különböző influenza-típusok ellen, és ezek az italok az antibiotikumokkal végzett baktérium-ellenes terápiát is hatékonyabbá tehetik.

7. Bíborszínű kasvirág
Közismert immunrendszer-erősítő gyógynövény a lángvörös kasvirág (Echinacea purpurea és rokon fajai).  A kasvirág fokozhatja a szervezet ellenálló-képességét a vírusfertőzések (például az influenza) ellen, illetve csökkentheti a fertőzések és a különböző gyulladások tüneteit is.

Jó tudni!
Ha beteg vagy, mindig kövesd az orvos útmutatását, mert az immunrendszer erősítése bizonyos esetekben visszafelé is elsülhet. Gyógynövények használata előtt – ha teheted – kérd ki orvosod és/vagy gyógyszerészed tanácsát! Az immunrendszert erőteljesen stimuláló növények hatására ugyanis nőhet az autoimmun betegségre való hajlam, illetve már fennálló betegség esetén nem kizárt, hogy a tünetek kialakulnak, felerősödnek. Más esetben a gyógyszerek között kölcsönhatás fordulhat elő.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X