Főoldal > EGÉSZSÉG > A szénsavas víz valóban árt az egészségünknek?

A szénsavas víz valóban árt az egészségünknek?

ásványvízszénsavszénsavas víz
0

Írta:

A buborékok kedvelői nem szívesen isznak natúr vizet, ugyanakkor az egészséges ételmódot hirdető fórumok nem győzik hangoztatni, hogy mennyire káros a szénsavas ásványvíz fogyasztása. Íme, az üdítő igazság!

Hidratálás

A híresztelés: a szánsavas víz nem hidratál úgy, mint a natúr változat.

A tény: a pezsgő buborékok a széndioxidból törnek elő, azonban nem akadályozzák meg a folyadék felszívódását a szervezetben. Sőt, egy friss tanulmány szerint, intenzív edzés után is éppolyan remekül hidratál a szénsavas, mint a szénsavmentes ásványvíz.

Csontok és fogak egészsége

A híresztelés: a szénsav árt a fogaknak és a csontoknak.

A tény: a szénsav extra nagy koncentrációban valóban roncsolja a fogzománcot, de a hiedelmekkel ellentétben, míg nem iszol belőle napi 8-10 litert, a mosolyod biztonságban van. Készült olyan tanulmány is, amely kifejezetten a szénsavas víz rendszeres fogyasztása és a csontsűrűség csökkenése között kereste a kapcsolatot. A kutatás során nem tudták ezt kimutatni, tehát a szénsavas víz fogyasztásáról nem bizonyított, hogy árt a csontoknak.

A jet of water, generating bubbles, Image: 88562884, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Hízás

A híresztelés: a szénsav hizlal.

A tény: való igaz, hogy a sok szénsavas ital fogyasztása ideiglenesen puffadáshoz vezet, de tévhit, hogy ez kilókban is mérhető lesz. Sőt, a kutatások szerint a szénsavas víz sokkal jobban telít, mint a mentes, különösen üres gyomorra. Így fogyasztásával elkerülhető a hízás nagy ellensége: a túlevés. Kerüld azonban az ízesített, mesterséges édesítőszerekkel készült diétás vizeket, ezek ugyanis növelik a cukor utáni sóvárgást.

Reflux

A híresztelés: a szénsavas víz fogyasztása gyomorégést okoz.

A tény: a kutatások megcáfolták, hogy a szénsavas víz fogyasztása refluxhoz vezet. A táplálkozási szakemberek azt ajánlják, hogyha már jelentkezett nálunk gyomorégés, akkor ragaszkodjunk a szénsavmentes vízhez, különösen étkezéskor. A buborékok ugyanis súlyosbíthatják a reflux tüneteit, azonban egészséges embereknél nem váltja ki azt.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X