Főoldal > EGÉSZSÉG > Folyton beteg vagy? Ezekre a lelki bajokra utalhat

Folyton beteg vagy? Ezekre a lelki bajokra utalhat

betegséglelki betegségstressz
0

Írta:

Igaz, hogy a fertőzések időszakát éljük, mégsem törvényszerű, hogy minden vírust el is kell kapnod. Ha odafigyelsz az egészséges életmódra, ügyelsz a vitaminpótlásra, mégis folyton betegeskedsz, érdemes elgondolkodnod azon, mi az, ami nem stimmel az életedben.

Stressz

A stressz nem zárható ki teljesen senki életéből, és egy bizonyos szintig nem is baj, ha néha napján jelen van. A gond akkor kezdődik, amikor már a testi egészségedet is veszélyezteti az állandó idegeskedés. Ezek akár a munkahelyi, akár a magánéleti problémákkal is összefüggésbe hozhatóak. Gondold végig, mi az oka annak, hogy folyton gyomorideged van. Ha a problémát megoldod, és kiiktatod az életedből, valószínűleg a háziorvosodat is ritkábban kell majd meglátogatnod.

Állandó bizonytalanság

Ha nem vagy biztos magadban, a munkádban, vagy a párkapcsolatodban, vagyis elég nagy az esélye, hogy nem vagy a helyeden, akkor valószínűleg időd nagy részében ezen jár agyad. A folyamatos tépelődés, mérlegelés, pedig olyan szinten felemésztheti energiáidat, hogy a tested is legyengül, ami miatt immunrendszered kevésbé lesz képes arra, hogy szembeszálljon a fenyegető kórokozókkal szemben.

Gyász

Ha nemrégiben valamit vagy valakit elveszítettél, sajnos sokkal védtelenebb vagy a rád leselkedő betegségekkel szemben. Nem csak közeli hozzátartozót gyászolhatsz, de hasonló fájdalommal találkozhatsz, ha elveszíted a munkahelyedet, szakítasz a pároddal, vagy véget ér egy barátság. Ilyenkor hosszú idő, amíg a sebek behegednek, és valószínűleg sokkal betegesebb időszak elé nézel, de az idő ilyenkor segítségedre siet, és te is vissza fogod nyerni mind fizikai, mint pszichés egészségedet is.

39023691 - young woman is looking at the thermometer. she has fever.

Frusztráció

Éppen, hogy felgyógyulnál az egyik betegségből, már esel is bele a másikba? Ne csodálkozz, ha folyamatos frusztrációban éled az életedet. Ez nem egyenlő a stresszel, hanem egész egyszerűen olyan élethelyzetben ragadtál, ami számodra folyamatos szorongást okoz. Ennek oka egyaránt lehet munkahelyi vagy magánjellegű. Ha nem érzed jól magad a közegben, ahol dolgozol, vagy éppen az otthoni körülményeid nem megfelelőek, ne légy rest változtatni rajta. Gyógyszerekre is kevesebbet fogsz így költeni.

Nagyobb változások

Az élet folyamatos változás, mint tudjuk, ám vannak kisebbek, amelyeken könnyebben átlendülünk, és vannak nagyobbak, amelyekkel jóval nehezebben birkózunk meg. Az életünk olykor gyökeresen megváltozhat egy-egy esemény hatására (válás, haláleset, költözés), és sokszor a pozitív változások (házasság, gyerekvállalás) is leterhelik szervezetünket. Ne aggódj, előbb-utóbb minden rendeződik, és az egészséged is visszabillen a régi kerékvágásba.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X