Főoldal > EGÉSZSÉG > Próbáld ki a tiszta alvást!

Próbáld ki a tiszta alvást!

alvásalváshiánypihenéstiszta alvás
0

Írta:

A tiszta alvás elsőre talán valami új hollywoodi hóbortnak tűnik, de kicsit jobban elmélyedve a dologban, számos olyan pozitív tulajdonsággal bír, melyet érdemes figyelembe venni, és kipróbálni a gyakorlatban.

A tiszta alvásról Gwyneth Paltrow nyilatkozott nagyon elismerően. Táplálkozási tanácsadója javasolta neki a napi 7-8, de akár 10 óra nyugodt, nem megszakított alvást. Elmondása szerint a kevés és rossz minőségű alvás kihat az anyagcserére, hízáshoz, stresszhez, memóriazavarokhoz és csökkent immunitáshoz vezethet. Nem beszélve arról, hogy a szépségnek is árt.

De nemcsak a sztár, hanem a kutatók is alátámasztják, hogy megfelelő hosszúságú és minőségú alvással jelentősen javíthatunk az életminőségünkön is. Fontos, hogy az alvás ne legyen szakadozott, így elérjük azokat az alvási szakaszokat, melyek szükségesek ahhoz, hogy másnap fitten és energikusabban vágjunk neki a reggelnek. Mindemellet fiatalító hatása is van, és nem fogod azt érezni, hogy olyan a memóriád, mint a szita, minden kiesik belőle.

Szánj időt az evésre!

A megfelelő alváshoz jelentősen hozzájárul az is, hogy mit eszel. A reggeli vagy napközbeni rohanásban sokszor csak magadba gyűrsz valami gyorsan fogyasztható kaját, este pedig nekiesel a hűtőnek, mely aztán éber, szakadozott alváshoz vezet, nem beszélve a szervezet elsavasodásához. Ennek kiküszöbölésére fordíts időt a megfelelő étkezésre, ne csak pár perc alatt dobj be valamit, valamint olykor fogyassz lúgosító vizet, így a gyomorsav okozta kellemetlenségek is kiküszöbölhetőek.

Felezd a koffeint!

Sokan nem bírunk nekiindulni a napnak legalább egy csésze kávé nélkül, és napközben is bedobunk még párat, sokszor már megszokásból. Ám a koffein nem ürül ki olyan gyorsan a szervezetből, mint gondolnánk. Ha délután 5-kor még megiszol egy kávét, az este 10-kor még dolgozik a szervezetedben, megakadályozva azt abban, hogy felkészüljön az alvásra. Érdemes ennek érdekében megfelezned a napi koffeinadagodat, és délután már lehetőleg ne fogyassz kávét.

42534943 - beautiful girl sleeps in the bedroom, lying on bed, isolated

Kapcsold ki a telefont!

Bár nem tűnik akkora problémának, bizony, elég alaposan bele lehet feledkezni a telefon pötyögésébe. Mégha nem is nézed meg, elég ha a telefonod üzenetjelzést küld, az agyad egyből reagál rá, és éberebbé válik. A nyugodt alvás érdekében ezért érdemes elalvás előtt a telefonodat lenémítani vagy kikapcsolni, vagy drasztikus megoldásként a szobából is száműzni, és beújítani egy hagyományos ébresztőórát.

Feküdj le éjfél előtt!

Az éjfél előtti órák igen fontosak alvás szempontjából, hiszen ezek azok az órák, melyek regeneráló és fiatalító hatással bírnak. Ennek érdekében hetente legalább négyszer próbálj meg már fél 11-kor ágyba bújni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X