Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez történik, ha elhagyod a koffeint

Ez történik, ha elhagyod a koffeint

alváskávékoffein
0

Írta:

A koffeinfüggőség gyakoribb, mint gondolnánk. Ha te sem bírod kávé nélkül elindítani a napodat reggelente, valószínűleg te is közéjük tartozol. Pedig rengeteg pozitív hatása van, ha végleg leteszed a koffeint.

Rendeződik a vérnyomásod

A magas vérnyomás egyre gyakoribb betegség, ami a szív- és érrendszert olyannyira megterheli, hogy komoly, akár halálos kimenetelű betegségeket is okozhat. Köztudott, hogy a kávé megemeli a vérnyomást. Ez nem csak a magas, de az alacsony vérnyomásban szenvedőkre nézve is káros, hiszen a hirtelen emelkedés valósággal sokkolja a szervezetet. Ha nem iszol több kávét, kólát, és más koffeintartalmú terméket, sokat teszel egészségedért és vérnyomásod normalizálódásáért.

Mélyebben alszol

A kávéfogyasztók elkövetik azt a hibát, hogy még délután is simán beülnek egy-egy kávézóba finom koffeines nedűket fogyasztani. Hiába történik ez az elalvás előtt jó néhány órával, a szervezet még akkor is készenlétben áll, amikor már rég a pihenésé lenne a főszerep. Ha még el is tudsz aludni, az alvásod felületes lesz. Ha lemondasz a koffeinről, sokkal mélyebben és pihentetőbben fogsz aludni éjszakánként.

Energikusabbá válsz

Bármilyen furcsa, a kávé elhagyásával az energiáid akár meg is sokszorozódhatnak. Persze el kell telnie néhány hétnek, hogy a tested hozzászokjon a koffein hiányához, és fontos, hogy lassan, fokozatosan hagyd el a kávét, de ezt követően valósággal kivirulsz. A koffein ugyanis egyfajta ördögi körben tart azzal, hogy függőséget okoz, és a szervezeteddel „elhiteti”, hogy a koffeintől kapsz mindig új erőre.

Megnyugszol

A koffein olyan jótékonynak tűnő hatásai, mint az, hogy feldob és adrenalinlöketet ad, hosszú távon károsak. Az idegrendszer állandó stimulálása ugyanis lefáraszt, stresszes leszel tőle, és túlságosan is felpörget. Ha nem iszol több kávét, sokkal nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá válsz, és tudsz lazítani is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X