Főoldal > EGÉSZSÉG > 11+1 dolog, amire hatással van a koffein

11+1 dolog, amire hatással van a koffein

betegségdiétaegészségétkezésfogyáskávékoffein
0

Írta:

Az egyik legrégebbi egészségügyi vitákat kiváltó téma a kávéban megtalálható koffein: ébren tart, fogyni segít, megelőzi a Parkinson-kórt – és még számos más érdekesség is kiderült róla.

 

1. Alvásmegvonás

Segít! A koffein segít megküzdeni az álmossággal és megtéveszti az agyad, így az ébernek hiszi magát. Átmenetileg gátolja az adenozin képződését, ami egy természetes kémiai nyugtató anyag, ezzel megakadályozza a fáradtág érzését. „Ha nem alszol eleget, az agyad több adenozint termel, mint egyébként.”- magyarázza Timothy Roehrs, az „Alvási Felfedezések” (Sleep Discovers) és a ditroiti Henry Ford Kórház Kutató Központ orvosa. A koffein semlegesíti az adenozint, ettől kevésbé fáradtnak érzi magát az ember. Ha rendszeresen kávézol, szükséged lehet egy extra löketre késő este. „Ahogy a koffeintolerancia fejlődik, a szervezet egyre több adenozint termel,” nyilatkozza Roethers. „Ezért kell egyre több koffein, ami semlegesíti a több adenozint.”

2. Éberség
Segít! Azok, akik nem fogyasztanak rendszeresen koffeint „általában éberebbek és jobban képesek ellátni a monoton feladatokat – mint például a gépelés – ha megfelelő koffein adagot kapnak”- mondja Laura Juliano, a Washingtoni Egyetem pszichológiaprofesszora. (Azoknak, akik rendszeres koffeinfogyasztók, kevés előnyt nyújt, ha nyújt egyáltalán.)

3. Edzés
Segít! „A koffein javítja a fizikai állóképességet az olyan sportoknál, mint a hosszútávfutás, de kevésbé hasznos az olyan sportok esetében, mint amilyen a súlyemelés vagy a sprintelés.”- mondja Matthew Ganio, az Arkansasi Egyetem kineziológiaprofesszora. A szervezet több zsírt éget koffein hatására, mert a korlátozott szénhidráttartalék helyett zsír felhasználására ösztönzi a szervezetet. Amikor a szénhidráttartalék elfogy, a szervezet elfárad. A rendszeres fogyasztók körében a hatás kevésbé látványos lehet.

4. Parkinson-kór
Segít! Egy tanulmány során több mint 300 000 amerikai férfit és nőt vizsgáltak meg. Akik legalább 600 mg koffeint fogyasztottak naponta, azoknál mintegy 30 %-kal kevesebb esetben diagnosztizáltak Parkinson-kórt a következő 10 évben, mint azoknál, akik kevesebb koffeint fogyasztottak (20 mg-nál kevesebbet). A Parkinson-betegek kevesebb dopamint termelnek. A koffein pedig védi a dopamintermelő idegsejteket.

5. Alzheimer-kór
Segít! „Egérkísérletekben a koffein nem csupán megvéd a memóriazavartól”- mondja Gary Arendash a Dél-Floridai Egyetemről, „hanem jelentősen csökkenti a béta-amiloid mennyiségét, azt a rossz fehérjét, amelyről sok kutató véli, hogy alapvető oka a betegségnek.” Némely emberi vizsgálat ellentmondásos ezzel. Egy hawaii tanulmány 3500 középkorú férfit figyelt meg 25 éven keresztül. Azt figyelték meg, hogy azok esetében, akik legalább 400 mg koffeint fogyasztottak naponta, 55%-kal kisebb esélyük volt az agyi elváltozások kialakulására, mint azoknak, akik 140 mg-nál kevesebbet fogyasztottak. Az azonban nem volt valószínűtlenebb, hogy demenciát diagnosztizáljanak életük során.

kave2.jpg ()

6. Fejfájás
Segít! Amikor fejfájást érzünk, az agyi erek megdagadnak. A koffein összehúzza az ereket – tulajdonképpen fájdalomcsillapító hatású.

7. Terhesség
Inkább hanyagold a koffeint! A The March of Dimes (baba/terhesség központú magazin) című lap azt javasolja, hogy a várandós kismamák, illetve azok, akik babát szeretnének, ne fogyasszanak többet 200 mg koffeinnél naponta. Ugyanis több a káros hatása a sok koffeinnek a magzat és a kismama számára is.

8. Zavart alvás
Inkább hanyagold a koffeint! „Az emberek nem tudják, mennyi koffein van hatással az éjszakájukra”- mondja Juliano. „Azok számára, akik lassabb anyagcserével rendelkeznek, még akkor is elég lehet a koffein az éjszakai pihenés megzavarásához, ha azt jóval korábban fogyasztották el.” Azok, akik szervezetéből könnyebben távozik a koffein hosszabb és nyugodtabb éjszakáról számolnak be.

9. Pulzus
Nem számít! Egy vizsgálat során több mint 130 000 férfi és nő szívritmusát követték figyelemmel 30 évig. A kávé (rendszeres vagy alkalmankénti fogyasztása) nem növeli a szívritmuszavar kockázatát, még azok körében sem, akik szívbetegségben szenvedtek.

10. Súly
Nem számít! Sok cég ad koffeint a súlycsökkentő tablettáihoz, mert felgyorsítja az anyagcserét…legalábbis egy rövid időre. Mégis „kevés bizonyíték van arra, hogy a koffein elősegíti a súlycsökkentést vagy segít a súlyvesztésben”- érvel Ganio.

11. Vérnyomás
Nem számít! Míg a koffeinfogyasztók tapasztalnak szerény mértékű  vérnyomás-emelkedést, a hosszú távú vizsgálatok nem mutatnak összefüggést a magas vérnyomás és a koffeinfogyasztás között, jegyzi meg Rob van Dam a Szingapúri Nemzeti Egyetemről.

+1. Amire vigyázz: az energiaitalok veszélyei
Számos bizonyíték szól az energiaitalok ellen. Ezekben a készítményekben a koffeintartalom legalább ötszöröse egy csésze kávéénak, de egyéb serkentő összetevőket is tartalmaz, amik fokozzál a koffein hatását. Friss tanulmányok bizonyítják, hogy az energiaitalok zavarják a pulzust és növelik a vérnyomást. Az Egyesült Államokban 2004 óta 30 haláleset kapcsolódik a fogyasztásukhoz. Tavaly egy 16 éves arizónai lány halt meg Mexikóban egy nyaralás során. A vizsgálatok szerint a lány több energiaitalt is fogyasztott aznap, méghozzá víz nélkül. Szakértők szerint egészséges felnőttekre ugyan nem káros két energiaital egy nap, de a mögöttes szívbetegségek miatt érdemes kikérni az orvos véleményét minden esetben. A tinédzserek, tizenévesek és gyerekek számára pedig igen káros, mindenképpen kerülendő az energiaital!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X