Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért feküdj le minden nap 11 óra előtt

Ezért feküdj le minden nap 11 óra előtt

alváséjszakapihenés
0

Írta:

A jó és pihentető alvásnak sok ismérve létezik, ami közül az egyik legfontosabb, hogy időben le kell feküdni. De hogy miért fontos ez?

Minden ember bioritmusa más, és természetesen a munkarendek között is lehetnek eltérések. Ám a többség mégis nagyon hasonló napirendje annak köszönhető, hogy a munkahelyek általában a 8-9 óra kezdést preferálják, már csak azért is, mert a közintézményekben (iskolákban, óvodákban) is ilyenkor kezdődnek a foglalkozások. A gyakorlati okok mellett azért van jó néhány olyan egészségügyi tényező is, ami azt erősíti, hogy a legjobb, ha minél hamarabb nyugovóra térsz.

Ez az ideális időpont

Az evolúció során úgy alakult, hogy az emberek a napfényesebb napszakokban aktívabbak, míg éjszaka pihennek. Szakemberek ajánlása szerint így az ideális időpont a pihenésre a nap legsötétebb időszaka, ami este 22 óra és reggel 6 óra közé esik. Természetesen ezt egyénileg lehet változtatni, de arra figyelj, hogy 11 utánra semmiképpen se told el a lefekvés idejét, és a napi 8 óra pihenés legyen meg mindig.

Csendben a legjobb

Van, aki könnyebben, más nehezebben alszik el, de az bizonyított tény, hogy még az enyhe hanghatások is stimulálják az idegrendszert. Lehet, hogy épp alszol, ha este még, vagy reggel már hanghatások szűrődnek be a lakásba, de egész biztosan nem olyan pihentetően, mint teljes csendben. Ezért lehet, hogy ha neked 8 órakor is elég felkelned, elvileg éjféli fekvéssel is megvan a 8 óra pihenés, de ha zajosabb, forgalmasabb helyen élsz, az utolsó néhány óra már sokkal éberebb, ezáltal kevésbé hatékony pihenést jelent.

Regenerálódnak a szervek

Nem csak az agyadnak és a testednek, hanem minden szervednek szüksége van a regenerálódásra. Ez pedig az este 11, és reggel 7 óra közötti időintervallumban történik meg. Ha tehát te rendszeresen később fekszel le, vagy korábban kelsz fel, akkor bizonyos szerveid nem tudnak a megfelelő módon pihenni, és újult erővel működni. Ez pedig komoly egészségügyi problémákat vonhat maga után.

Koncentráltabb leszel

Ha következetesen betartod, hogy minden nap 11 előtt álomra hajtod a fejed, sokkal sikeresebb, energikusabb és koncentráltabb leszel egész nap. Ha csak heti egyszer kizökkensz, gyakorlatilag bedől az egész heted. Még ha másnap tovább alszol is, és “teljesíted” a napi 8 órát, aznap este már tuti, hogy nem fogsz tudni időben lefeküdni, épp a reggeli lustálkodás okán. Legyél ebben szigorú magadhoz, hogy ne boruljon fel a bioritmusod, és kirobbanó formában, egészségesen végezhesd napi teendőidet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X