Főoldal > EGÉSZSÉG > Felébredsz éjszaka? Nézz rá az órára!

Felébredsz éjszaka? Nézz rá az órára!

alvásanyagcserepihenés
0

Írta:

Ha mindig ugyanakkor ébredsz fel éjjel, érdemes megjegyezned az időpontot! Így kiderülhet, melyik szervednek nem tökéletes az egészsége.

A hagyományos kínai orvoslás hosszú ideje használja a szerv-óra fogalmát. Ez segít meghatározni, melyik szervünk szorul támogatásra. Az egész nap, így az éjszaka is fel van osztva kétórás időközökre, és mindegyik szakasz összefüggésben áll egy-egy szervünkkel.

23 és 1 óra között

Ez az időszak az epehólyag teljesítőképességének csúcspontja. Ha időben lefekszel, ám ilyenkor felébredsz, lehet, hogy túlterhelted az epédet. Gondold át, nem fogyasztasz-e túlzottan sok zsíros ételt! Az állati zsírok terhelik leginkább az epét, de a növényi olajok helyett is jobb, ha inkább naponta egy marék diót, mogyorót fogyasztasz. Az ételeket párold kevés vízben, és a serpenyőben, olajban sütés helyett tepsiben, sütőben süsd az ennivalót.

1 és 3 óra között

Gyakori időpont a felébredésre, és talán nem is gondoltad volna eddig, hogy a májaddal lehet probléma. Ebben az időszakban a máj erőteljesen méregtelenít. Ha túl sok káros anyag van a szervezetedben, a máj munkája nehezített, és nem csoda, ha felriadsz éjszaka. Érdemes kerülnöd az adalékanyagokat, fogyassz otthon készült, természetes alapanyagokból készült ételeket. Időszakosan tarts méregtelenítő napokat, amikor zöldségleveket, nyers és párolt zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztasz. A máriatövis kivonatot tartalmazó étrendkiegészítő is a máj működését segíti.

3 és 5 óra között

A szerv-óra szerint ez a tüdő időszaka. Nem biztos, hogy megfázásos vagy asztmás tüneteid vannak, akkor is felébredhetsz ebben az időszakban, ha még észrevétlenül túlterheltek a légzőszervek. Ha szmogos levegőjű helyen élsz, inkább hajnalban szellőztess, és hétvégenként mindenképp kirándulj az erdőben. A tüdő és a légcsövek tisztulását néhány gyógyteával is segítheted, mint a hársfa, a bodza, a lándzsás útifű, a kakukkfű.

5 és 7 óra között

Ilyenkor már közeleg a reggeli ébredés, ám ha ilyenkor kicsivel idő előtt felébredsz, a vastagbéllel lehet probléma. Próbáld magad rászoktatni a rendszeres székletürítésre, ha ez nehezen megy, növeld a nyers zöldségek, gyümölcsök arányát az étrendedben. Kiváló segítség az indiai útifűmag héj, melyből reggel ébredés után egy evőkanállal keverj el egy nagy pohár vízben, és gyorsan idd meg, mert ha állni hagyod, nagyon megduzzad. Ezek után még fogyassz egy további bögre folyadékot, és a nap folyamán is igyál eleget. Szépen kitisztul majd a bélrendszered.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X