Főoldal > DIÉTA > Az elhízott emberek agya követeli a zsíros ételeket

Az elhízott emberek agya követeli a zsíros ételeket

agyétkezésétvágyevéshízástáplálkozástúlevéstúlsúlyzsíros ételzsírpárna
0

Írta:

Az elhízott emberek agya a zsíros ételek követelésére van huzalozva egy új tanulmány szerint.

Az ausztráliai Monash Egyetem kutatói az agy és a test közti közvetítőrendszert vizsgálták, hogy megtalálják a túlsúly neurológiai okát.

Nem kérdés, hogy az agy az étvágy és a túlsúly szabályozásának kulcsa – mondta Zane Andrews kutató a News Limited című ausztrál lapnak.

“Számos genetikai mutáció létezik, amely növeli a túlsúly kockázatát, ezek nagy része valahol az agyban helyezkedik el. Ez kontrollálás kérdése, de nem szándékos, tudatos döntés, mert az agy nem megfelelően fogadja a testtől kapott információkat” – mondta Andrews, aki főként az éhség érzékeléséért felelős agysejtekre fókuszált, amelyek a motivációt és a jutalmazást is befolyásolják.

Nem tudja az agy, mikor elég

Andrews szerint korábbi eredményekből arra lehet következtetni, hogy a túlsúlyos emberek agya nem küld üzenetet a testnek arról, hogy már elég energiát tárolt el: “Amikor éhesek vagyunk, az agyunk azt mondja, ételre van szükségük, elsősorban energiában gazdag cukros és zsíros ételekre, amelyek legyőzik az energiahiányt és az éhségérzetet. Hasonló történik az elhízott emberek agyában.”

Andrews és csapata szerint a probléma részben az agy formálódásakor, gyerekkorban keletkezik azoknál a gyerekeknél, akiket a jó viselkedésért édességekkel jutalmaznak, ezzel kialakítva az asszociációt a cukor és a jóllét között.

Egerekkel végzett vizsgálatok során a kutatócsapatnak sikerült kitörölni egy olyan enzimet, amely fontos szerepet játszik abban, hogy az agy ne küldjön olyan üzenetet, hogy a test még éhes. “Úgy véljük, a túlsúly problémája abban rejlik, hogy ezek a sejtek nem kapják meg, vagy nem észlelik a jelet, amely azt üzeni, hogy a test tele van, ezért az evés folytatására ösztönzik az embert.”

Forrás: Index


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X