Főoldal > EGÉSZSÉG > Kardamom, a világ egyik kedvenc fűszere

Kardamom, a világ egyik kedvenc fűszere

étrendfűszerkardamom
0

Írta:

A kardamom az emberiség egyik legrégibb, legjobban értékelt és legdrágább fűszere, amit érdemes megismerni, és beilleszteni az étrendbe.

A kardamomot rúpiában mérik, a fűszer ára egyre növekszik a piacon, mivel egyre növekszik az ismertsége és népszerűsége, viszont nem termelik túl nagy mennyiségben. Az utóbbi időben méltán híressé vált ez a különleges fűszer, bár nem volt mindig ilyen népszerű a kardamom a konyhákban. Az ókorban az egyiptomi nők a szobáik állott levegőjének tisztítására használták (szerelmi légyottok előtt és után), az Ezeregyéjszaka meséiben afrodiziákumként emlegetik.

Később az is kiderült, hogy a kardamom egészséges, és ha beveszed az étrendedbe, rendszeres fogyasztása hozzájárul egészségi állapotod megőrzéséhez, valamint komolyabb betegségek leküzdésében is segíthet. A kardamom, aminek a neve növénytanban az Elettaria Cardamomum, egy nagyon drága és különleges fűszer, melyet széles körben használnak keleten. A világ ezen a területen valójában a kardamom zöld gyümölcsökben rejlő fekete magjait betegségek és a fizikai rendellenességek kezelésére, valamint az ételek ízesítésére használták.

Segíti az emésztést

A kardamom fő tulajdonságai közé tartozik az emésztés serkentése és a gyomorproblémák enyhítése, valamint a bélfunkciók szabályozása. A kardamom magjait meg lehet rágni, leginkább az étkezés végén, mint az indiai éttermekben (ahol más fűszerekkel együtt kis mennyiségben szolgálják fel).
Főzete gyomorgörcsök esetén használható, gyógytea formájában fogyasztva a leghatékonyabb: egy teáskanál magot egy csésze vízbe téve 5-6 percig érdemes forralni, majd hagyni kell langyosra hűlni, leszűrés után pedig már fogyasztható is.

Super food cardamom health food selection in spoon

Segít a kellemetlen szájszagon

A kardamom elűzi a rossz szájszagot, és különösen hasznos a fogfájás és az ínygyulladás enyhítésére. Különösen erős aromájának köszönhetően érdemes rágcsálni a száj frissítésére és a rossz szájszag leküzdésére. A kardamom főzettel történő gargalizálás segíthet a torokfájás csökkentésében, és a megfázásos állapotokban, mert tisztítja a légutakat, és enyhíti a szájüreg gyulladását.

Segít elkerülni a puffadást

Ha kardamom magokat keversz puffasztó élelmiszerekkel, például hüvelyesekkel, akkor csökkentheted a bélgázok termelődését, és megelőzheted a haspuffadást is.

Hozzájárul a fogyáshoz

A kardamom kedvező hatású fűszer fogyókúra idején: segít gyorsítani az anyagcserét, ezzel segíti a testet a gyorsabb zsírégetésben.

Amikor ne használd

A kardamom néhány esetben ellenjavallt. Például nem ajánlott azoknak, aki epe- vagy vesekövektől szenvednek, epehólyagot érintő betegségük van, mert növelheti a hasi fájdalom és a görcsök kockázatát. Szintén jobb, ha fekélyek, gasztritisz és reflux esetén is kerülöd. Terhesség és szoptatás alatt sem ajánlott. Ha véralvadásgátló szert szedsz, akkor is érdemes mellőzni a fogyasztását.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X