Főoldal > EGÉSZSÉG > Kardamom az egészséges szívért

Kardamom az egészséges szívért

betegségegészségfűszergyógyuláskardamomszívszívbarát
0

Írta:

Indiában ősidők óta fogyasztják, már a szanszkrit írások is említik, és manapság is a világ egyik legdrágább fűszereként tartják számon a kardamomot. De jó hír, hogy egy csipetnyi is elég ahhoz, hogy az intenzív aromájú fűszer ízt és egészséget nyújtson hosszú távra.

 

Nomen est omen

Vagyis a név kötelez. Nem véletlen a különleges elnevezése. A kardia (szív) és amomum (fűszer) szavak összetételéből alakult ki, vagyis a szív fűszere. A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik, a 2-3 méter magasra megnövő növény világoszöld termését lehet hasznosítani. Termésenként 15-20 darab kámforos, illóolajokban gazdag magot találhatunk, bár nem mi, hanem, akik leszedik. Termesztése igencsak bonyolult, ráadásul csak kézzel lehet begyűjteni, ezért a kardamom viszonylag magas ára. Ám nagyon kevés is elég belőle, mivel igen intenzív az aromája.

kardamom2.jpg ()

Gyógyító hatásai: a szíven túl

Sokoldalú gyógyhatása miatt a kardamom – a belőle készült gyógytea, tinktúra és illóolaj is – valóságos kincs a házi patikád számára. Görcsoldó, gyulladáscsökkentő, fájdalom-, illetve vérzéscsillapító és vértisztító hatásai vannak. Azon túl, hogy a szívizmoknak biztosítja az egészséges működését még emésztő- és légzőszervi problémákra is gyógyírt jelent. Enyhíti a női bajokat, illetve húzódásokat és izomgörcsöket is orvosol. Nyugtatja az idegrendszert, sőt serkentő hatása miatt afrodiziákumként is számon tartják. Illóolaját masszírozásra is használhatod. Rágcsálása kellemes szájízt ad, és a fogaknak is jót tesz.

Vedd és edd!

Akármelyik élelmiszerboltban azért még ne keresd. Inkább speciális ázsiai boltokban vagy bioboltokban tudod beszerezni őrölt formában, de néha látni a tokból kibontott magokként is. A legjobb, ha az egyben maradt terméseket választod, így nem veszítik el a magok az aromájukat.

Használhatod süteményekhez, kávéhoz, de a sima tejet is különlegessé teheted vele. Jól harmonizál az étcsokoládéval, a gyümölcsök közül pedig az almához, a körtéhez és a birsalmához illik a legjobban. Észak-Indiában szószok fűszere, a curry fűszerkeverék egyik összetevője, a svédek meg almapudingba teszik. Kipróbálhatod húsokkal is, de a köretnél sem kell mellőzni. Rizshez vagy a kuszkuszhoz szórva különleges, új étel kerül az asztalra, amely még egészségesebb is, mint a megszokott változat.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X