Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért lehetsz folyton fáradt!

Ezért lehetsz folyton fáradt!

fáradékonyságfáradtságstresszvitamin
0

Írta:

A folyamatos aluszékonyságnak hátterében nem csak a kevés alvás állhat, hanem számos más ok is. Ha figyelsz a megfelelő minőségű és mennyiségű alvásra, mégis folyton húz az ágy, érdemes utánajárnod, vajon mi okozhatja az állandó fáradtságérzetet.

Vitaminhiány

Nagyon gyakran mutatkozhat meg a vitaminhiány úgy, hogy gyakrabban vagy fáradt, mint az egyébként indokolt lenne. A tél extra adag kihívásokkal szembesíti a szervezetet: nincsenek friss zöldségek és gyümölcsök, makacs vírusok viszont annál inkább. Muszáj ilyenkor vitaminkészítményekkel pótolnod a megcsappant raktáraidat. Érdemes azonban egy teljes vérképet is csináltatnod, hiszen akár vashiány is állhat a háttérben.

Túlhajszoltság

Az lehet, hogy éjszakánként kialszod magad, de ha napközben nincs megállás, és 10-12 órákat gürizel egy nap, amiben sem ebédidő, sem megállás nincs, ne csodálkozz, ha nem vagy épp a frissesség megtestesítője. Kell, hogy napközben is legyen idő a pihenésre, regenerálódásra. Egy félórás ebédidő, egy-egy negyedórás kávészünet még a legfeszítettebb munkatempóba is bele kell, hogy férjen.

Nem megfelelő táplálkozás

Talán furcsának tűnhet, de akkor is szenvedhetsz álomkórban, ha nem a megfelelő mennyiségű és minőségű ételeket fogyasztod. Ha túl kevés friss zöldséget és gyümölcsöt, viszont annál több cukrot és fehér lisztet fogyasztasz, könnyebben lezuhanhat a vércukorszinted, ami elemi erővel rád törő, hirtelen álmosság formájában mutatkozhat meg. Viszont, ha túl komolyan veszed a fogyókúrát, ami abban nyilvánul meg, hogy nem veszel elég kalóriát magadhoz, nem csak fáradtsággal, de rosszullétekkel is számolnod kell.

Túl sok mozgás

Mozogni kell, és tulajdonképpen nem is tartható fenn egy egészséges szervezet enélkül. Ám túlzásba sem szabad vinni, az ugyanis könnyen a visszájára fordulhat. Eleinte lehet, hogy csak iszonyatos kimerültséget érzel majd, de a későbbiekben ennek akár sokkal komolyabb egészségügyi következményei is lehetnek.

Betegség

Ha a tested belső egyensúlya megbomlik, valamilyen kórokozó kerül be, vagy bármilyen más módon megbetegszel, szervezeted turbó fokozatra kapcsol, hogy mielőbb legyőzd a kórt. Ez olyannyira leterhel, hogy az energiáid zöme gyakorlatilag erre “megy el”. Ebből a szempontból gyakorlatilag mindegy, hogy egy vírus vagy valamilyen komolyabb betegség áll a háttérben, a szervezeted csak akkor tudja felvenni a harcot a betegséggel szemben, ha van miből erőt merítenie: például a pihenésből.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X