Főoldal > EGÉSZSÉG > Hogyan étkezz, hogy jobban tudj aludni?

Hogyan étkezz, hogy jobban tudj aludni?

alvásalvásminőségjobb alvás
0

Írta:

Az, hogy mit eszünk, arra is hatással van, milyen az alvásunk minősége. Ha rosszul alszol, nem tudsz könnyen elaludni, annak lehet az oka az étkezésed is.

Melatoninban gazdag ételek

A zöldségek és gyümölcsök létfontosságú tápanyagokat biztosítanak a szervezetünknek – azonban egy kis plusz gyümölcsfogyasztás még a jobb alvást is elősegíti. Számos gyümölcs, többek között a narancs, a banán, az ananász, a szőlő, illetve még a paradicsom is melatoninban gazdag. A melatonin pedig az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában kulcsszerepet játszó hormon.

A kutatások szerint a melatonin lerövidítheti az elalváshoz szükséges időt, és meghosszabbítja a REM-alvást. A már említett gyümölcsökön kívül a cseresznye is remek melatonin forrás, de a teljes kiőrlésű gabonák, a zabpehely, a diófélék és a magvak is adhatnak egy kis melatonin-löketet.

Túl fűszeres ételeket

Ha a fűszeresebb ételek nagy rajongója vagy, érdemes átgondolnod, mikor és milyen gyakran fogyasztasz ezekből, a jobb alvás érdekében. Számos kutatás vizsgálta az alvás és a fűszeres ételek kapcsolatát, melyek közül az egyik legismertebb egy ausztrál vizsgálat. Ebben a résztvevők néhány napig Tabasco szósszal és mustárral készült ételeket ettek esténként, majd ezt követően néhány éjszaka úgy feküdtek le, hogy nem ettek fűszeres ételeket. Az eredmények szerint, amikor fűszeres ételeket fogyasztottak a résztvevők, hosszabb ideig tartott, mire el tudtak aludni, és lerövidült a mély alvás ideje is. A kutatók szerint a fűszeres ételekben előforduló kapszaicin vegyület lehet a fő bűnös.

Koffein és alkohol

A koffein és az alkohol még rosszabb hatással van az alvás minőségére, mint a fűszeres ételek. A koffein tartalmú italok célja, hogy ébren tartsanak, így érthető, hogy nem segítik a jó alvást. Mivel a felezési ideje 6-8 óra, javasolt a napi utolsó csésze kávét 14 óráig meginni. A koffeinhez hasonlóan az alkohol sem tesz jót az alvás minőségének: a Pennsylvaniai Egyetem kutatása szerint az alkoholfogyasztás összefüggésbe hozható a gyakoribb éjszakai ébredésekkel. Az alvás gyakoribb megszakítása pedig megnehezíti a REM-fázis elérését.

Magas zsírtartalmú ételek

A magas zsírtartalmú ételek, beleértve a gyorséttermi ételeket és a chipseket is, negatívan hatnak az alvás minőségére. Egy tanulmány szerint a nehéz, zsíros ételek ugyanis több alvásidőt eredményezhetnek, de még inkább szétaprózódott alvást, így az kevésbé hatékony.

Forrás: psychologytoday.com

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X